Осуђени због убиства српског цивила

Кантонални суд у Зеници осудио је Фадила Дајића и Вахида Хадровића на по десет година затвора због убиства српског цивила 9. јуна 1993. године у мјесту Пландиште код Какња.

Босна и Херцеговина 17.06.2014 | 16:36
Осуђени због убиства српског цивила

Суд је утврдио да је 9. јуна 1993. године тадашњи полицајац Вахид Хадровић након псовки прво шаком, а онда кундаком пушке у главу ударио цивила Секулу Полетана, нанијевши му повреде опасне по живот, а потом га је из аутоматске пушке усмртио Фадил Дајић, испливши пет до шест хитаца.

Судско вијеће прогласило је оптужене кривим, оцијенивши исказе свједока тужилаштва, бивше колеге осуђених који су били очевици догађаја, прихватљивим и вјеродстојним, пренио је Бирн.

"Свједоци одбране нису били очевици, а ни налаз вјештака балистичара није довео у сумњу налаз вјештака судске медицине", рекао је предсједавајући судског вијећа Нермин Тешњак.

Образлажући висину казне, Тешњак је рекао да је суд уважио начин и околности убиства, јер је почињено без икаквог повода и разлога, а нарочито својство окривљених јер су, с обзиром да су били полицајци, требали да штите цивиле, као и друге вриједности заштићене међународним хуманитарним правом.

На ову пресуду могуће је уложити жалбу Врховном суду Федерације БиХ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

босна

17.06.2014 14:39

Онај Хрват, Ердемовиц сто је побио око хиљаду људи у Сребреници добио седам година. Вала права правда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

17.06.2014 14:39

Дозивотни је мало за овакве злоце , смијести дјубре тамо гдије му је мијесто !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.06.2014 14:48

Полицајци убице цивила. Па добро, 10 година је можда и мало, али какво нам је правосуђе, мислим да је ипак солидно за опомену неким будућим убицима, ма чије убице биле, па и наше српске нека се замисле? Значи након 21 годину од мучког убиства тог човјек Секуле којег сам лично знао, дошло је до пресуде. Напокон. Само да их пошаљу у Фочу у затвор, да добију "лијеп дочек"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.06.2014 14:52

Образлажући висину казне, Тешњак је рекао да је суд уважио начин и околности убиства, јер је почињено без икаквог повода и разлога, а нарочито својство окривљених јер су, с обзиром да су били полицајци, требали да штите цивиле, као и друге вриједности заштићене међународним хуманитарним правом. Тачно тако! Полицајци а убице цивила? Дошли човјеку у кућу и убили га!

ОДГОВОРИТЕ