Милојевић: Сви ће бити оштећени мјерама "солидарности"

Директор Економског института у Бијељини др Алекса Милојевић каже да се грађани БиХ након поплава немају чему надати, све дотле док се власт у овој земљи не промијени.

Босна и Херцеговина 17.06.2014 | 07:02
Милојевић: Сви ће бити оштећени мјерама "солидарности"

“Ово је штета на штету. Значи, прво штета која траје 20 година због власти која није у стању да развија привреду него је уништава, која повећава незапосленост, која увећава дугове. Сад је дошла и ова елементарна непогода, ова природна катастрофа, која нам је, према процјени, однијела 10 посто друштвеног производа, односно, штета у БиХ је око 2,5 милијарде, што је 10 посто друштвеног производа”, каже за РСЕ Милојевић.

Он сматра да би најбоља санација ове штете била када би се ова елементарна непогода могла искористити за промјену политичко-привредног система и да то, под притиском сада повећане социјалне невоље у коју су људи упали, буде основа за промјену политичко-привредног система, како би се повећала ефикасност.

“То је једини начин санације ове штете. Према ономе што се сада појављује, не постоји друштвена склоност да се изрази "солидарност" према овим људима који су претрпјели штету - ове мјере "солидарности" скоро ће више погађати људе који су претрпјели штету него ове који нису, и који доносе одлуке. Не издваја се ова група која је претрпјела штету у неку боље третирану групу, него ће они бити управо ти који ће подносити терет те инфлације, повећаних цијена хране, намјештај итд., док ће ови други остати по страни јер неће једноставно то куповати. "Солидарност" се претвара у своју супротност јер ће ти људи бити повећано погођени чак и овом "солидарношћу" која се најављује”, сматра Милојевић.
 
Он тврди да ова држава не обезбјеђује ни минималну заштиту становништва. “Држава то не чини чак ни кад штета настане да на неки начин има хране из робних резерви, да има чамце, заштитна одијела итд, а камоли да планира дугорочне ризике у форми повећаних насипа или неких других заштита. Обавеза је државе да заштити народ, а овај народ у овој држави не ужива било какву заштиту”, оцјењује Милојевић.
 
“Никада није један народ изумро због тога што је имао погрешну владу. Увијек се на крају скупљала снага да народ промијени владу, и углавном, у историји су се владе мијењале, а народи преживљавали и напредовали. Ја се надам да ће и овај народ смоћи снаге да не изумре, него да промијени ову погрешну власт”, закључује Милојевић.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јовица

17.06.2014 05:42

Цуј погодице висе ове сто су погодјени полавама,не господине Милојевицу погодице оне у Херцеговини.Невесињу,Билеци,Гацку....па наравно да це погодити бас њих...морају људи куповати намјестај и материјал за куцу.Они сто су у центру Бјељине неце,вец околна мјеста.Санац це погодити и град страдалник Добој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

порез на лудост

17.06.2014 06:24

Глупости-која солидарност.Ово су донијете мјере за пуњење празног буђжета владе и марку једну народ видјети неће само по које конзерве. Ово је спас владе до избора и од овог нема никакве користи сем што је додатна обавеза народа.Онај који је поплављен а треба регистровати ауто плаћати увећан порез,значи сам себе финансирати, а питање је да ли ће шта добит, законска превара вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

17.06.2014 06:42

Ова влада је изгледа превисе цитала Алана Форда, тј отми од сиромасних и дај богатима. Октобар је близу НАРОДЕ ,освијести се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста

17.06.2014 07:00

Господин Милојевић је креатор приватизације у Семберији почетком деведесетих 20. вијека. С обзиром на резултате боље би му било да се бави пољопривредом или шумарством. Да ухвати мотику или сјекиру и буде коначно користан. Страначки инстант експерти, било из СНСД-а или СДС-а су пут у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.06.2014 07:01

Људи, кад слусамо овог Милојевица, помислим несто зна, он је опзициони демагог. Новинари радознали ста има он реци, тако и напису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.06.2014 07:24

Неће! Све ће то бити укинуто након промјене власти у октобру ове године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

17.06.2014 07:24

Мислим да смо сви свјесни да доиста, док не дође до промјене власти неће доћи до напретка, и да је постојећа власт толико урушила комплетан систем,и да било ко други ко дође на власт имаће сизифовски посао да крене ка бољитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

17.06.2014 07:37

па не треба мени економски струцњак да сконтам да цемо сви бити погодјени овим мјерама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Експерти

17.06.2014 08:01

То да је ова солидарност намијењена прије свега Баји и Жељани да преживе до избора, то је јасно и врапцима на грани, не треба Милојевић да ми то црта. Питање је само докле ћемо то да трпимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упс!

17.06.2014 08:04

Е, овај народ ће изумријети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

17.06.2014 09:14

Промишљања, погледи, ставови и мишљења уваженог професора Милојевића не допиру до ушију властодржаца. Човјек који је као експерт признат у свијету не може да добаци до Бања Луке или Сарајева. Не знам што га обезвређују али ми поједини коментари личе на филозофију паланке,која функционише по принципу" Пљуј све око себе, да би сакрио своју неспособност и незнање. Храбро професоре, у овој земљи има још људи који имају мозак да размишљају а не да им главе служи само за шишање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

17.06.2014 11:17

Овом земљом влада ЕЛЕМЕНТАРНА НЕПОГОДА звана Милокрад Лакташенко, Павић и СНСД, и која је направила непроцјењиву штету у РС-ој, гору од свих поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

17.06.2014 13:43

Некима, а највисе целницима СНСД-а це ова солидарност добро доци, да напуне сопствене дзепове и финансирају изборе у октобру. Нек их је срам, зарадјују на тудјој невољи!

ОДГОВОРИТЕ