Равноправност Хрвата у БиХ или свако на своју страну

Положај Хрвата у Босни и Херцеговини мора да се поправи да би бирали своје представнике у власти, а уколико није могуће обезбједити равноправност, боље је да свако живи за себе, каже градоначелник Загреба Милан Бандић.

Босна и Херцеговина 16.06.2014 | 20:44
Равноправност Хрвата у БиХ или свако на своју страну

Он је, за сарајевске медије, истакао да Хрватској положај Хрвата и развој државе БиХ морају да буду стратешки интерес.

"Начело мајоризације у Федерацији, којим дио бошњачког вођства Хрвате
гура на маргину и у неравноправан положај, није добар. Хрвати треба да имају иста права као Бошњаци и Срби, да буду конститутивни народ који бира своје представнике. Ако то не могу да ураде, онда је је боље свако за себе", рекао је овај хрватски политичар.

Он је нагласио и да се БиХ не може назвати демократском земљом ако Хрвати нису у њој равноправни и позвао политичаре у БиХ да мијењају Устав.

Бандић није искључио ни могућност да се некада у будућности кандидује на изборима у БиХ.

"За сада нећу, али, ако ме наљуте, доћи ћу и кандидоваћу се, видјећу на ком нивоу. Не бих био без шанси", поручио је загребачки градоначелник, иначе, херцеговачког поријекла.

Бандићу је недавно сарајевско Градско вијеће додијелило признање почасног грађанина, а када је изјавио да Хрвати у БиХ треба да добију трећи ентитет да би били равноправни, повучена је одлука о додјели признања.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Марко

16.06.2014 18:51

Бандићу, Срби су до 91. били конститутивни народ СР Хрватске. 'Ладно сте их избацили из устава!! А сад се позивате на конститутивност Хрвата у уставу БиХ.... Бљјјјак!!! Мука ми је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ака биба

16.06.2014 19:05

То Бандицу под хитно 3 ентитет па ми смо 20година од Муслимана угрозени,Срби имају Реп.Српску а ста имају Хрвати??

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

16.06.2014 19:23

Отисла вода и најезда змија отпоциње! Како се бринете за Хрвате сад се зна;док се је народ давио од воде у Посавини,Драган Цовиц у Блајбургу,зали за устасама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 19:26

Лицимјери и фаризеји! Муслимани су вам хрватску одбранили, да их нисте поставили "као тампон зону" попут "улошка" између вас и нас (Срба)?Нећу даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

16.06.2014 19:29

Па кад их толико залис, сто се ниси вратио јос прије 4 год. да се кандидујес? Нас је преко 2 милиона Срба преко 1.2 милиона, а вас нема ни пола милиона. Хрвати су вец поцели да плацу јер знају да це поново изгубити. А јеси ли се кад упитао како се Срби осјецају у ХР? Цуј то "ако ме наљуте"... ко си ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 19:36

Муслимани нису никада схватили који су ово лицимјери!Србин ти каже отворено, довдје се можемо договарати, ако пређеш ту линију ратоват ћемо, а ови лицимјери , уххх тешко оном ко се поузда у њихово пријатељство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

16.06.2014 19:46

Е,Бандицу,Бандицу,ви Херцеговци,ловци на поскоке,сте одавно отисли"на своју страну".Протјерали сте Србе из Загреба а ви Херцеговци доселили и од Загреба направили велико село. Покриј се по глави и сути.Добро ти је рекао Јосиповиц у предсједницкој кампањи коју си изгубио..."Ти пуно гледас цртане филмове"

ОДГОВОРИТЕ
Name

сефик

16.06.2014 19:49

Евога лаје из Загреба Ко то босанцима и херцеговцима мозе да нареди за кога це гласати нека он уведе у ред своје такозване хрвате то јест Босанце католицке вјероисповјести и нареди им за кога да гласају јел то демокрација из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хадзо

17.06.2014 06:26

Xxл потпуно се слазем са тобом устаски фасисти кукавице су веће од Муслимана И Срба. поздрав

ОДГОВОРИТЕ