Више од 14.000 обустављених пензија

Фонд пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске је за пет мјесеци ове године обуставио исплату 14.116 пензија због недостављања потребне документације, чиме је уштеђено 4,2 милиона КМ, саопштено је из Фонда.

 

Република Српска 16.06.2014 | 16:11
Више од 14.000 обустављених пензија

Број обустављених пензија у овом периоду већи је за 39,5 одсто у односу на исти период лани, а остварена уштеда већа је за 1,3 милиона КМ. Обуставе се врше у оквиру трајне акције "Стоп преварама, до пензије поштено", а разлог су недостављање потврде о животу, потврде о школовању за ученике и студенте и недостављање јединственог матичног броја.

Након достављања документације, у првих пет мјесеци ове године у исплату је поново укључено 1.340 пензионера, што је за 188 корисника мање у односу на исти период прошле године. Из Фонда ПИО истичу значај повезаности са базом података из Књиге умрлих, посредством Министарства управе и локалне самоуправе Српске, а тиме и са свим локалним управама.

То омогућава да се смрт корисника пензије одмах евидентира, чиме се предупређује преплата пензије. У саопштењу се наводи да сличну сарадњу Фонд ПИО Српске има и са Фондом ПИО Црне Горе, а ускоро предстоји потписивање сличних споразума и са осталим државама насталим на простору бивше СФРЈ, јер су одређени послови између фондова садашњих држава повезани и испреплетени.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

:)

16.06.2014 12:31

Поцела је природна, ко има пара зивице ко нема, а требају му за лијекове, умријеце. Ријесавање виска и непотребне сиротиње, мудар потез владе. Све цеститке на тако паметним потезима од тако паметних људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

16.06.2014 14:12

Немају новца у буџету, како је кренуло обуставиће нам и ваздух.

ОДГОВОРИТЕ