На шта се жале српски туристи

СРПСКИ туристи су рекордери по малом броју жалби. Наиме, у свим европским земљама број жалби туриста достиже три одсто продатих аранжмана, док у Србији тај број годинама не прелази 0,04 одсто!

Путовања 16.06.2014 | 09:11
На шта се жале српски туристи

Ове године се, међутим, очекује да ће путници бити незадовољнији него ранијих година, јер је продат необично велики број јефтиних аранжмана. Због кризе, многи су били принуђени да смање број звездица у хотелима, пређу у апартмански смештај и уместо авионом на одмор оду аутобусом.

Најкритичнији тренутак током летовања је први дан и смештање у апартмане и хотеле. Нервозним од целоноћног путовања, туристима се обично ништа не чини добро и први утисак који стекну прати их до краја. Туристички радници кажу да већина наших туриста "одлази преуморна на одмор", са мало новца и много очекивања. Издвојили смо пет најучесталијих ставки из листе жалби које вам могу "помрачити сунце" првог јутра на одмору:

1. Удаљеност апартмана од плаже - Традиционално, највећи број жалби српских туриста односи се на удаљеност апартмана од плаже. Ова удаљеност је "још већа" када се враћају са плаже. Многи проведу део одмора бројећи кораке како би доказали своје тврдње да их је продавац довео у заблуду.Ретко се који апартман налази на плажи, а стварна удаљеност се најбоље види по - цени. Најјефтинији апартман из понуде је обично и најлошији. Власници увек наведу колико је метара од плаже до објекта, али не и сваког апартмана појединачно. Ко инсистира на близини плаже мора то и да наведе приликом уплате.

2. Изглед апартмана - На другом месту листе жалби налазе се примедбе на изглед апартмана попут: "Зашто су прозори високо, а купатило је уско?", "Соба је мала, а телевизор превелик, кревет кратак и ходник предугачак...". Највише таквих жалби стиже од туриста који су некада летовали у хотелима, а сада бирају апартмане.

Сваки апартман је другачији и не постоји стандард као у хотелским ланцима. За новац којим је плаћено десет ноћи у апартману, у хотелу може да се проведе највише три. Због тога је најбоље да пре уплате аранжмана путник размисли шта очекује од летовања - леп смештај или да прође јефтиније?

3. Опремљеност апартмана - Нажалост, 75 одсто наших туриста на летовању у Грчкој, због финансијске ситуације, мора да кува и спрема као код куће, а не само да се одмара. Зато су на трећем месту најбројније жалбе на "лошу опремљеност апартмана", попут: нема чашице за кувана јаја, дубоких тањира за супу, тигања за палачинке, рендалица за сир, плехова за колаче...Коме је важно да током одмора прави мафине, нека, за сваки случај, понесе - плех.

4. Аутобуски превоз - Путовање аутобуским превозом читаве ноћи може да делује као голгота, поготово оном ко је навикао на авион. Зато су честе примедбе на седишта која су преблизу, хркање сапутника и изување ципела, климе које, или превише хладе, или су покварене.

Многи траже да им се врати новац због "неудобног превоза", па је најбоље пре пута размотрити да ли се исплати платити повратну карту 50 евра по особи до Халкидикија, или постоји могућност да се приушти опуштено путовање аутомобилом?

5. Поређење грчких и турских хотела - Грчка је развијала туризам док су Турци море користили само за риболов, па је логично што су грчки хотели старији. Многи су реновирани (и то се увек види по цени), али величина соба, базена, ресторана и плажа никада неће моћи да достигне турски стандард, где је земљиште јефтиније.

Дакле, најбољи савет је пре путовања добро размислити шта се очекује од одмора: атмосфера и леп поглед, или велика соба и бесплатана лежаљка?

Коментари / 0

Оставите коментар