Како свјетски медији од Хрватске стварају кул земљу

Хрватски туризам има велику корист од афирмативних текстова у угледним светским медијима, али већина њих резултат је дугогодишњег улагања у промоцију.

Путовања 13.06.2014 | 18:18
Како свјетски медији од Хрватске стварају кул земљу

Последњих година бројни угледни светски медији објављују хвалоспеве о лепотама Хрватске. На листи најбољих туристичких дестинација, према одабиру различитих медија, најчешће се појављују Дубровник, Хвар, Корчула, Мљет, али и неки континентални градови попут Загреба. Иако такве објаве буде одређени осећај поноса, питање је заправо колико Хрватска као земља има конкретне користи од тога.

У Хрватској туристичкој заједници не околишају – такви текстови и прилози изузетно су вредни за хрватски туризам.

“Бројне објаве о Хрватској у најпопуларнијим светским медијима представљају општу подршку хрватском туризму, а вредност материјала који излазе из оквира реклама и плаћених огласа непроцењива је за промоцију земље. Многа истраживања показују да савремени туристи при одабиру дестинације велику пажњу посвећују управо личним препорукама, па су зато објаве настале на темељу личног искуства најбољи мотив свим потенцијалним туристима за долазак у Хрватску”, истичу у Хрватској туристичкој заједници.

Наводе како је довођење страних представника медија у Хрватску рекламна активност коју ХТЗ спроводи већ годинама. Само прошле године организована су путовања за 555 страних новинара, а судећи према бројкама, реч је о ефикасној стратегији.

“Процењена вредност укупно објављеног писаног и електронског материјала о Хрватској у 2013. износила је преко 250 милиона евра, од чега је процењена вредност објављеног писаног материјала износила преко 200 милиона, процењена вредност објављених ТВ и радио репортажа износила је преко 65 милиона евра, а на интернет објаве односио се износ већи од 22 милиона евра”, наводе у ХТЗ-у.

У корист од промотивних текстова и прилога у угледним светским медијима не сумњају ни хотелијери.

“Такве објаве изврсна су промоција дестинације с обзиром да тиражи наведених медија знају да досегну милионски аудиторијум. Притом, такве објаве утичу на пораст букинга с циљаних тржишта на којима се објављују. Управо из тих разлога се улаже како у класичну промоцију, тако и у ПР активности', наглашава Зринка Мариновић, ПР менаџерка Адриатиц Луxурy Хотелса.

Она додаје како се сада почињу показивати резултати дугогодишњег улагања у промоцију: “Такве активности резултирале су бројним медијским објавама, међу осталим, објавама у медијима попут Неw Yорк Тимеса, Травел Цханнела, ЦНН-а, магазина ГQ, Сундаy Тимеса и слично. То придоноси промоцији не само хотела АЛХ групације, већ и дестинације у целини”.

Приватни изнајмљивачи мало другачије гледају на ситуацију. Иако сматрају да је свака реклама хрватском туризму добродошла, ипак су скептични у погледу искористивости афирмативних текстова у познатим светским медијима.

“Ако саберете потрошени новац свих туристичких заједница у Републици Хрватској и то поделите с добити од ноћења, видећете да то и није нека велика исплативост. Рекао бих да је исплативост реклама отприлике од пет до седам посто”, истиче Мирко Булић, председник Хрватске заједнице удружења породичног смештаја

Просечни читаоци и гледаоци верују да су промотивни текстови о хрватским лепотама у светским медијима ствар случајности. Међутим, права је истина да је већина њих резултат дугогодишњег улагања у комуникационе стратегије и промотивне акције. Ипак, има и оних који су лепоте Хрватске открили сами па о њима пишу на разним платформама. Посебно су занимљиви блогери, али и остали интернет издавачи, којима људи верују јер преносе лична искуства и управо они доносе можда највише користи.

Како истиче стручњак за комуникацију Крешимир Мацан, највише користи доносе објаве на интернету: 'Људи данас дестинације траже онлајн. Питају заправо Гоогле где да иду и зато, рекао бих, већу вредност имају такве објаве јер оне остају стално доступне у онлајн издањима”.

Мацан ни једнога тренутка не сумња у ефикасност објава о Хрватској у угледним светским медијима: “Такве објаве су изузетно вредне. Оне стварају утисак да је Хрватска кул земља”.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

13.06.2014 18:14

И ја сам повјеровао натписима па сам се разоцарао

ОДГОВОРИТЕ