Општине и градови да уговоре уништавање комараца

Стручни тим Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске упутиће препоруку локалним заједницама са поплављених подручја да, по хитном поступку, уговоре са локалним извођачима обављање послова сузбијања одраслих комараца замагљивањем са земље, због немогућности авионског запрашивања.

Република Српска 13.06.2014 | 15:51
Општине и градови да уговоре уништавање комараца

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић формирао је данас стручни тим који је предложио да се уништавање ларви и одраслих комараца изврши посредством димног замагљивања са земље.

Обзиром да ће брзина вјетра бити већа од два метра у секунди и температуре испод 20 степени Целзијусових у јутарњим и вечерњим часовима када се врши замагљивање, стручни тим је процијенио да се ефикасан рад може наставити једино посредством топлог замагљивања димним генераторима, које се може цјелодневно обављати.

Биоцидни производ је набављен за 33 општине са територије Републике Српске, који ће се подијелити локалним самоуправама, о чему ће бити обавијештени сви начелници и градоначелници, саопштено је из ресорног министарства.

Након побољшања временских прилика и обављања третмана са земље, стручни тим ће направити додатне процјене и дати препоруке за даље обављање процеса уништавања комараца.

Препорука стручног тима је да се и домаћинства активно укључе у процес сузбијања комараца, те да сваких седам дана, око своје куће, излију воду из посуда или исуше изворе стајаће воде, што је неопходно јер се циклус размножавања комараца обавља у периоду од осам дана.

Такође, препоручује се домаћинствима да сву траву око домаћинства покосе, а да врата и прозоре у кући заштите мрежама.

Све препоруке и упутства о мјерама личне заштите налазе се на интернет презентацији Института за јавно здравство Републике Српске www.пхи.рс.ба.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Слободан

13.06.2014 14:21

Па бре људи погледајте само у њушке ових Бајиних хохштаплера. На њиховој фаци се види да су то неке улојене лопине. Они нек се захвале богу што СДС неће због стабилности Републике Српске да дигне Народну буну иначе би ове лопињаре већ одавно биле пометене. То је све огрезло у криминалу и корупцији. Они бре изађу пред камере и без имало стида онако осорно и поносито лажу овај народ. Па јел они мисле да смо ми луди, ееееееј?

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

13.06.2014 14:23

Препорука од министарства за домацинства, купите довољан број метлица (мухоловки) па млатите комарце и тако се солидарисите да не морамо паре тросити на авион за запрасивање и биоциде, а устедјене паре цемо наравно преусмјерити тамо гдје су најпотребније.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дворови

13.06.2014 14:50

лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

13.06.2014 14:56

А ста цемо са паразитима који сисају Будзет републике Српске ,како да се њих ријесимо????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.06.2014 15:09

Манипулатори,лажови, срам да вас буде само лажете, лажете стидите се бар своје породице, Бога. Да ли постоји нешто чега се ви постидите. Цркните, вас треба попрскати тоталом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сциентиа потентиа ест

13.06.2014 17:24

Ниста паметно процитати у васим коментарима, само неке бескорисне прице. Кукате на сваког и сваста. Ако вам несто не пасе буните се, или сте превисе лијени за то? Лако је указивати прстом на друге, теско је урадити несто боље. Ал коме ја прицам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Препаметно.

14.06.2014 10:42

Наша препаметна и најгенијалнија Влада је још само требало да нам каже да узмемо оне пластичне лопатице и да убијамо комарце по зидовима. Много смо ми глупи, па не знамо шта треба да урадимо, него Цвијануша и овај министар треба да ми кажу да покосим траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

14.06.2014 11:02

Питам се да ли министар има нечим паметнијим да се бави, изузев да пише упутства за уништавања комараца у властитој режији грађана, очекујем још само да нам пропише колико свако од нас треба да убије одраслих јединки, да би смо се рјешили овог зла које нас је снашло у виду комараца , а надам се да ћемо овог другог у виду министра да се ријешимо послије избора.

ОДГОВОРИТЕ