НВО незадовољне Фондом солидарности

Транспаренси Интернешнел Босне и Херцеговине (ТИ БиХ), Хелсиншки парламент грађана Бања Лука (ХПГ), Центар за заштиту животне средине и „Оштра нула“ упутили су Народној скупштини РС коментаре на Приједлог закона о Фонду солидарности за обнову Републике Српске, иако је закон упућен у Народну скупштину РС по хитној процедури и без могућности јавне расправе. 

Република Српска 13.06.2014 | 14:28
НВО незадовољне Фондом солидарности


У коментарима и приједлозима које су доставиле ове организације наведена је потреба детаљног дефинисања критеријума за расподјелу средстава и санације штете у самом закону, умјесто остављања Влади да ове одредбе накнадно дефинише. 

Из ТИБиХ се истиче да би услове, начин, кориснике, поступак, облик и обим кориштења средстава за санацију штете требало дефинисати у самом закону, а не накнадним одлукама Владе, како би се избјегла дискреција у прописивању ових процедура и њихово произвољно тумачење. 

-Сама чињеница да је у Управном одбору Фонда предвиђено већинско учешће представника Владе, оставља Влади монопол над доношењем одлука, док с друге стране није омогућено цивилном сектору ни грађанима да врше надзор и утичу на доношење одлука – сматрају ове невладине организације. 

Осим што су појмови у закону, као и процедуре процјене и накнаде штете нејасно дефинисани, те могу омогућити произвољно доношење одлука, приједлогом закона није загарантована ни транспарентност процеса расподјеле средстава и доношења одлука. Због тога су организације посебно нагласиле потребу благовременог објављивања детаљне листе свих појединачних уплата на рачун Фонда, као и листе свих
појединачних исплата, како би се осигурала јавност рада Фонда. 

ТИ БиХ, ХПГ, Центар за животну средину и „Оштра нула“ подсјећају да су средства којима ће располагати  Фонд солидарности намијењена помоћи онима који су погођени поплавама и да се мора омогућити правична и транспарентна расподјела ових средстава и избјећи и најмања могућност злоупотребе, што је требало дефинисати у самом закону.

 -Предложена рјешења која су упућена НСРС-у, нажалост, остављају превише могућности за неујадначено тумачење, произвољну расподјелу средстава и не дају гаранцију грађанима да ће средства заиста бити распоређена онима којима су најпотребнија – сматрају ове невладине организације. 

 

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

13.06.2014 12:50

Ко вас шта пита Баја иде у суноврат . Харакири за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ