Обнова дуготрајна, потребна страна помоћ

Председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда оценио је данас да су
катастрофалне поплаве у БиХ нанеле ненадокнадиве људске губитке и огромну материјалну штету, што захтева дуготрајну обнову, за коју је потребна и међународна помоћ.

Босна и Херцеговина 12.06.2014 | 21:17
Обнова дуготрајна, потребна страна помоћ

“Тај процес БиХ не може реализовати сама и због тога ће јој бити потребна додатна међународна помоћ”, рекао је Беванда на седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој су посланици разматрали изјашњење Савета министара БиХ о последицама природне несреће у БиХ.

Беванда је нагласио да је Савет министара од првог дана након поплава одржао десет седница и активно се укључио у све активности на санацији ситуације и последица поплава у БиХ, о чему су обавештени и Председништво БиХ и јавност. Он је позвао све грађане и институције у БиХ на солидарност и међусобно уважавање и поверење да би санација штете од поплава и помоћ угроженом становништву била што ефикаснија, бржа и праведнија.

Борислав Бојић из СДС-а поновио је предлог ове странке да посланици обавезно треба да о овој теми разговарају на посебној седници Представничког дома, тим пре јер је материјал Савета министара БиХ преобиман и питање је да ли су га сви посланици и прочитали.

“Без озбиљне анализе скоро је немогуће реално оценити да ли је неко добро радио или је заказао у провођењу активности пре, за време и после поплаве, без обзира на то да ли је реч о појединцима или институцијама на свим нивоима власти у БиХ”, рекао је Бојић и додао да је једно од решења и формирање парламентарног анкетног одбора које би пратио све активности.

Посланик Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић инсистирала је на транспарентном увиду у пријем и дистрибуцију хуманитарне и свеукупне домаће и међународне помоћи становништву БиХ угроженом поплавама.

Шефик Џаферовић из СДА навео је да је у последње време интензивиран рад Савета министара БиХ на плану институционалног приступа санацији штете од поплава и помоћи становништву и позвао надлежне институције да не посустају у том процесу.

“Институције БиХ морају дати одговоре на сва питања у вези са смрћу људи и огромним материјалним губицима, износом помоћи, начином трошења донација и роковима, без елемената предизборне кампање и политиканства”, рекао је Џаферовић.

Коментари / 0

Оставите коментар