Градоначелник Брчког на дочеку ратног злочинца

Службени одлазак градоначелника Брчко дистрикта Анте Домића у Загреб на дочек Дарија Кордића након издржане затворске казне због ратног злочина над Бошњацима, изазвао је бурна реаговања.

Босна и Херцеговина 12.06.2014 | 18:11
Градоначелник Брчког на дочеку ратног злочинца

Прије свега бошњачких политичких партија које потез Домића, коме је путни налог за службени аутомибил и возача одобрио његов замјеник Есед Кадрић, сматрају понижењем и увредом, док у српским странкама коалиције – СДС-у и СНСД-у, не желе коментарисати овај политички скандал.

Домић је рекао да се не каје што је отишао дочекати и поздравити Кордића.

„Дарио Кордић је мој пријатељ који је правоснажно осуђен пред Међународним судом и издржао је казну. Отишао сам га дочекати и поздравити као слободног човјека и пожељети му све најбоље у будућности“, објаснио је Домић и додао да „градоначелник има право на службени аутомобил свих 24 часа које ријеко
користи“.

Оштро је реаговао брчански СББ који не спори право Домићу да се приватно дружи и како су казали, „грли и љуби с ким му воља“, али му ни један Бошњак, мишљења су, „као градоначелнику свих грађана, неће одобрити тај чин с човјеком који је осуђен за ратни злочин над припадницима овог народа“.

„Он је очито потцијенио и унизио Бошњаке који су му иначе поклонили овај мандат јер му није припадао по изборним резултатима. Увриједио је национална и друга осјећања народа над којим је његов пријатељ извршио ратни злочин, а уз то је за тај чин злоупотребио и службено возило и возача“, рекао је предсједник
брчанског СББ Исмет Дедејић.

Бошњачке партије у власти и опозицији су затечене чињеницом да је службени пут одобрио замјеник градоначелника Есед Кадрић, члан СДА. Кадрић истиче да је одлуку о путовању потписао рутински јер је то, како је рекао, „уобичајени знак међусобног повјерења“ приликом службених путовања.

„Ја нисам читао ту одлуку јер дневно потпишем бројна слична акта на рутински начин јер у досадашњој пракси није било разлога за неповјерење. Да сам знао шта потписујем – сигурно бих одбио да то учиним, а иначе – лично, и као први човјек СДА, осуђујем овај потез градоначелника који ће сигурно створити озбиљне политичке потресе на политичкој сцени дистрикта“, правда се и оцјењује Кадрић. Иако смо у два наврата покушали добити изјаве у СДС-у и СНСД-у, који са Домићевим ХДЗ-ом, СББ-ом, Странком за БиХ и ХСС-ом чине владајући коалицију, одбијени смо.

Свој став није прећутао посланик опозиционог ПДП Синиша Голић.

„Мислим да потез градоначелника излази из оквира политичке мудрости, а оно што ће услиједити је сигурно ново национално прегруписавање уз подизање тензија. Нама као опозиционој странци то иде у прилог и потрудићемо се да дамо свој допринос да у дистрикту дође до промјене актуелне власти“, отворен је Голић.

Брчко је, нема сумње, на буру проблема с посљедицама поплава добило и политичку буру, а ако је судити по најавама из бошњачких политичких партија у парламенту и изван њега, као и из опозиционог скупштинског блока, дистрикт улази у период озбиљне кризе међунационалних односа и функционисања оба нивоа власти.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар