Нису достављени оригинални докази против Зупца

Тужилаштво БиХ, уз оптужницу против директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горана Зупца која је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање, није доставило оригиналне доказе, пише "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 12.06.2014 | 09:25
Нису достављени оригинални докази против Зупца

Лист наводи да је судија за претходно саслушање Медиха Пашић утврдила да у оригиналу нису достављене потврде о привременом одузимању предмета са ЦД-снимком Федералне телевизије, четири ЦД-снимка БХТ, те по два ЦД-а ТВ "Хајат" и ТВ1.

Суду није достављен ни план ванредног обезбјеђења објекта Предсједништва БиХ, и то од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ од 7. фебруара, затим Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији Сипе, Први извјештај о штети на згради Предсједништва БиХ од 11. фебруара, записник о стању архивске грађе и депоа Архива БиХ, записник о оштећењу возила од 24. фебруара, те записник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ о уништеној и оштећеној опреми и други докази.

Суд БиХ, који је оптужници запримио 4. јуна, наложио је Тужилаштву БиХ да у року од три дана достави ове доказе у оригиналу.

Служба за односе с јавношћу Суда БиХ саопштила је да не може да за јавност говори о томе да ли су ови докази достављени у међувремену.

"Прес Република Српска" пише да је оптужница против Зупца враћена на дораду Тужилаштву БиХ након што је Пашићева уочила да у њој недостају оригинали појединих доказа.

Лист наводи да је у посједу судског документа којим се од Тужилаштва захтијева дорада оптужнице, што је Тужилаштво БиХ јуче демантовало.

Тужилаштво БиХ јуче је саопштило да Суд БиХ није вратио оптужницу подигнуту против Зупца, него да је оптужница у Суду и у процесу потврђивања. Тужилаштво БиХ жели одлучно демантовати гласине и поручити јавности да оптужница у предмету против Зупца није враћена Тужилаштву БиХ, те да су то дезинформације", наводи се у саопштењу.

На питање зашто демантују истиниту информацију, портпарол Тужилаштва БиХ Адиса Карачић рекла је "Пресу" да није ријеч о "враћању" и "доради" оптужнице, већ је Суд "једноставно затражио да му Тужилаштво достави нека документа".

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зупца због несавјесног рада у служби јер се, наводно, директор Сипе током протеста 7. фебруара оглушио о захтјеве за помоћ у заштити зграде Предсједништва БиХ и одбио да ангажује специјалну јединицу Сипе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скије

14.06.2014 11:14

Ма лети овај криминалац, 100%!

ОДГОВОРИТЕ