Туристи угрожавају Сикстинску капелу

Прашина, зној и угљен диоксид које све већи број туриста уноси у Сикстинску капелу озбиљно прете да наруше лепоту непроцењивих Микеланђелових фресака, саопштио је Ватикан који се нада да ће нови систем климатизације и осветљења успети да заштити једно од најпознатијих ремек-дела ренесансног мајстора.

Путовања 12.06.2014 | 06:48
Туристи угрожавају Сикстинску капелу

Око шест милиона људи годишње посети ову пинакотеку италијанског ренесансног сликарства како би видели чувене, 500 година старе фреске које красе свод капеле и које се сматрају једним од чуда западне цивилизације.

Током лета, број посетилаца Сикстине - у којој се у тајним конклавама бирају папе, може да достигне чак 20.000 у једном дану.

Број туриста је порастао за 300 процената од 1980. године када их је било "свега око 1,5 милиона годишње, објашњава Антонио Паолучи, директор ватиканских музеја.

"Данас, Сикстинска капела ризикује да постане жртва властитог успеха", истакао је он у чланку објављеном у ватиканском листу "Осерваторе романо".

"Шест милиона посетилаца је импресиван број, али објективно опасан за очување фресака", додао је Паолучи, наводећи да навала туриста за собом оставља мешавину прашине, зноја и угљен диоксида који нагризају осликане зидове и прете да их оштете.

Радови на постављању новог система климатизације и осветљења требало би да буду завршени до октобра.

Године 1980. покренути су опсежни рестаураторски захвати на фрескама који су трајали 14 година. Тада су темељним чишћењем, односно отапањем дебелог слоја прашине и чађи који су се вековима таложили на сликама, као и отклањањем последица невеште рестаурације у XВИИИ веку, изашле на видело оригиналне, јарке боје којима је Микеланђело осликао библијске призоре, међу којима је једна од најпознатијих сцена у историји уметности - представа "стварања човека" у којој Творац благим додиром прста Адаму улива живот.

Паолучи је рекао да актуелни систем климатизације, који је Ватикан уградио током обнављања капеле деведесетих година, више није довољан да се бори са количином прашине и прљавштине коју туристи свакодневно уносе.

Ватикан није обелоданио вредност радова на постављању новог система који су осмислили музејски стручњаци и компанија Каријер, али је навео да ће они бити финансирани из донација.

Протеклих година било је апела да се ограничи број посетилаца како би се фреске капеле заштитиле, а сам Паолучи је раније казао да ће то можда бити неопходно.

Тренутно не постоји дневни лимит за улазак посетилаца у капелу, мада је уведен систем чекања у реду.

Коментари / 0

Оставите коментар