ТЕ Угљевик: "Стручно објашњење"

За почетак треба знати да је термоелектрана један сложен техничко-технолошки систем који има тачно дефинисане режиме рада и не трпи било какве импровизације током рада.

Република Српска 11.06.2014 | 15:18
ТЕ Угљевик: "Стручно објашњење"

Као прво Термоелектрана Угљевик је 29.03.2014. године ушла у ремонтне активности због пуцања цијеви у котловском постројење а не, како наводите у свом тексту,  25.03.због квара на генератору. За све наведено постоје докази који се и данас чувају. Редовни годишњи ремонт је иначе био планиран у периоду од  01.04. до 10.05.2014. године, али смо због непланског застоја у њега ушли два дана раније са циљем да га и завршимо прије планираног рока, а уз сагласност Електропривреде Републике Српске.

Турбогенератор је обустављен као исправан а на њему су били предвиђени одређени ремонтни радови и испитивања. Дакле међу свим ремонтним радовима је планирано и редовно годишње испитивање генератора.


Приликом испитивања генератора су уочене велике вриједности тзв. парцијалних пражњења у генератору. Чим је то уочено приступило се отварању генератора, дефектажи насталог проблема и санирању истих.

Руководство Рудника и термоелектране Угљевик ангажовало је независни стручни тим, који су чинили стручњаци из Електропривреде Републике Српске, Електропривреде Србије, Машинског факултета Бања Лука, који је урадио извјештај о квару на генератора и њихов закључак је:

-Сценарио догађаја подразумјева, да је током експлоатације дошло до слабљења вијачног споја, јер је попустила фиксациона маса. Услед вибрација намотаја у дужем периоду, дошло је до оштећења оба навоја у вијачном споју, те је вијак испао из упорног ваљка на капу ротора. Ударцима капе ротора у вијак дошло је до његовог лома на ослабљеном мјесту осигурача. Одломљени комад двостраног вијка, димензије 16x10 мм, упао је у међугвожђе, узрокујући оштећење статора и ротора генератора. Као последица тога појавили су се откинути комади силумина који су узроковали даља оштећења статора и ротора.”

У тексту објављеном на вашем порталу се наводи да су се одврнуле лопатице које мјешају водоник што је нетачно и  немогуће,  а што се види из претходног закључка стручног тима.


Тачна је само тврдња да постоје четири хладњака а мјерења температуре воде у тим хладњацима је било у границама и није било одступања како се наводи у вашем тексту и за то постоје неспорни докази који се чувају у систему ДЦС.

Квар на генератору је на вријеме откривен што говори о озбиљности, стручности и одговорности запослених у РиТЕ Угљевик. Квар је отклоњен у рекордном року ангажовањем стручних радника термоелектране и извођача радова и термоелектрана је поново у погону.


За вашу информацију Рудник и термоелектрана Угљевик је у протеклим годинама изашла из зоне акумулираног губитка, последње три године је пословала са добити, исплаћивала дивиденду својим акционарима и донације. Рудник и термоелектрана Угљевик  је вршила значајна инвестициона улагања у реконструкције, нову опрему, и механизацију на термоелектрани и руднику што је резултовало изузетним, рекордним производњама угља и електричне енергије у претходном периоду, а протеклих година је у РиТЕ
Угљевик произведена трећина електричне енергије у Електропривреди Републике Српске.

Ово предузеће уз изузетну производњу своју одговорност и успијешност показује и тиме што је једно од најуспијешнијих у Републици Српској, што редовно измирује све своје обавезе како према радницима, тако и према добављачима као и све законске обавезе.
 
Угљевик, 11.06.2014. године

ДИРЕКТОР

Жико  Крунић, дипл.правник

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гацко

11.06.2014 13:23

А демагога овог ,па ста је друго било написано хахахахаха .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков играц

11.06.2014 14:03

Добро си савладао градиво Круницу, лоповцино светска. Имас све податке само немас о лоповлуку и крадји. Твоји радници а и руководиоци сами прицају ста се све ради и колико се краде. Зато цути и не сири демагогију Додикову и ти цес са њим тамо где вам је мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.06.2014 14:16

Па знаци да је било покварено и само ви то зовете како зовете а онај сто је написао зове другације,у сваком случају ови око Угљевика требају се молити драгом Богу, да та скаламерија не експлодира,јер ако су наси стручњаци радили око ремонта,боље је свијет обавијестити нек се спрема за покрет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

11.06.2014 14:34

Ово је право струцно мисљење. Ако тако казе правник Круниц, онда је то тако. Није сија, јесте врат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

11.06.2014 14:47

Круницу, промјеном власти анализирацемо све твоје потписе... Све сто си прљаво одрадио за бају, платицес затвором. Неце ти помоци ни садасња додатна позиција у изборној комисији!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

11.06.2014 14:49

Струцно техницко мисљење дипломираног правника!? Није цудо да све експлодира када нам бајини правници дају струцна мисљења. Даце Бог јос само до октобра, а онда сви који су прекрсили закон иду у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

11.06.2014 15:22

Ово сто се ради у ТЕ УГЉЕВИК је класицна пљацка и манипулација у фунцији СНСД-а.Милиони се извлаце,а градјани мирно посматрају. Докле висе брацо моја!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД Бијељина

11.06.2014 16:02

Нас РИТЕ УГЉЕВИК је и после избора...а ви цркните багро сељацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комадина

11.06.2014 16:15

Занимљиво, прво се казе да је турбогенератор заустављен као исправан, а одмах иза тога да је усљед одламања вијака наступило остецење и ротора и статора. Ста је тацно? Ако је био исправан откуд остецења? Ако постоје остецења, генератор је неисправан. Тако то бива кад правници пису објасњења техницких кварова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струка

11.06.2014 19:58

Давно је политика а и напацени народ окренуо главе од струке и струцњака.Највазнија је политика И религија јер це бог дати сто це дати па од бога је немате право да се љутите :јер вец у дузем периоду само су струцњаци који постују партије , партијске струцњаке , Додика и цркву па на оном свијету узивајте а на овом како вам изабрани пропису. Ако сте погријесили то је вас гријех па испастајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харценко

11.06.2014 20:32

Јако интересантна је цињеница га се на овом порталу огласавају само незналице, тј. људи који немају везе с'везом а све знају најбоље и ко је лопов и ко постен, колико је гдје укадени, гдје је испавни генератор који је дат Гацком.. једном ријецју стрине које нарицу. Аргументи господо па у СИП-у са њима ако сте толико сигурни. Будите мало паметно, кудите гиганта од кога цијела регија зиви годинама и која феноменално ради. Него не бих висе о овоме, хоцу јос да казем да сте овако прицали и писали прије 3,5 године пред велику побиједу СНСД-а и опет радите исто и опет це СНСД побиједити, не зато сто је добат него зато сто сте ви превисе лоси!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

12.06.2014 05:40

Све похвале за отворен и тацан текст а не да се народ препада којекаквом могуцом експлозијом и сл. Све похвале г.Круницу и много среце у рите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.06.2014 12:51

А колико милиона узму фирме на рачун ремонта једне лопатице, једне цјевчице, а камо ли читавих турбина и генератора? Колико су држава и њени порески обвезници оштећени милијарди еура за све ове године тендера и ремонта гдје се поправља исправно и намјерно квари да би се поправљало!

ОДГОВОРИТЕ