Село добило водовод, али не и воду

Тешко је вјеровати а истина је: око 80 домаћинстава у српским Горњим Дубравицама код Брчког у 14-ој години 21-ог вијека, и поред дуго чеканог и напокон урађеног главног цјевовода за који је 18. новембра прошле године извршена успјешна проба, и даље су без воде.

Босна и Херцеговина 09.06.2014 | 15:18
Село добило водовод, али не и воду

Локални бунари су пресушили, а у врзином колу на релацији Влада – ЈП „Комунално Брчко“, народ се злопати и сналази.

„Сваки дан тражим по комшилуку понеки канистер из залиха сакупљених у вријеме киша, немам воду ни за хигијенске потребе ни за стоку, а за пиће је доносимо из града који је удаљен 12 километара“, каже
мјештанка Цвијета Лалић чију судбину дијеле и остала домаћинства.

С мирног протеста пред зградом мјесне заједнице грађани овог српског села су поручили да ће, уколико вода на коју чекају пуних осам година, наредних дана не уђе у систем, с кантама и бурадима масовно и сваки дан долазити пред сједиште Владе у Градској вијећници.

„за изградњу главног вода који и нама и још неким селима живот значи утрошено је пола милиона марака, вода је у селу, а они не могу да се договоре о подјели надлежности. Ми смо спремни платитит сваки литар
потрошене воде за разлику од бошњачких Шаторовића који су одавна на истој траси а дуже од годину дана трошили су воду без накнаде. Нас држе у 19-ом вијеку и чекају да као стока скапамо од жеђи и умиремо од заразе у нашим кућама“, огорчен је предсједник мјесне заједнице Мићо Стевановић.

У „Комуналном“ не желе коментарисати ове наводе, а за пуштање воде у секундарну мрежу имају услове.

„Мора се провјерити исправност постојеће старе сеоске мреже, а уколико буде потребе за санацију с Владом договорити ко ће то платити и урадити јер ми не желимо преузети технички неисправан систем и ризике с тим у вези“, конкретан је представник ЈП „Комунално Брчко“ Мајазудин Вехабовић.

Вехабовић је негирао и тврдњу Дубравичана да су се два хрватска домаћинства у Доњим Дубравицама одмах прикључила на изграђени главни вод, али је на наше инсистирање од својих подређених ипак добио потврдан одговор.

Мјештани Горњих Дубравица су, уколико ускоро не добију воду, у борбу за то људско право спремни, кажу, колективно и с празним кантама сваки дан пред градску Вијећницу гдје је сједиште Владе Брчко дистрикта.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рањаш

09.06.2014 15:07

Можда пусте пиво кроз цеви на дан пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ