Уставни суд прихватио захтјев бошњачког Клуба

Уставни суд Републике Српске одлучио је данас да је прихватљив захтјев Клуба бошњачких делегата у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у вези са Законом о држављанству РС који је НСРС усвојила 10. априла.

Република Српска 04.06.2014 | 13:58
Уставни суд прихватио захтјев бошњачког Клуба


Предмет одлучивања Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду РС било је питање прихватљивости наведеног захтјева, тј. постојање услова за мериторно расправљање и одлучивање о питању да ли је оспореним Законом повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, саопштено је из Уставног суда.

"Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС у свом захтјеву је навео да се повреда виталног интереса у вези са Законом о држављанству РС очитује, између осталог, у томе што се оспорени Закон "не ослања" на Закон о држављанству БиХ и што не предвиђа поједина рјешења у вези с питањем одузимања држављанства онако како то делегати овог Клуба сматрају да би та рјешења требала бити нормирана", наводи се у саопштењу.

Повреду виталних националних интереса Клуб делегата бошњачког народа, како се наводи, види и у томе што оспорени Закон има и техничке пропусте, као и ради тога што се лица с пребивалиштем у Брчко дистрикту условљавају да избор или промјену држављанства Републике Српске могу остварити само једном на основу пребивалишта у Брчко дистрикту, чиме се она ограничавају у својим правима и слободама.

Народна скупштина Српске усвојила је 10. априла Закон о држављанству Републике Српске, на који је 22. априла Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо питање заштите виталног националног интереса.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Котор Варош

04.06.2014 13:36

Видио Џери Селман да ће послије октобра доћи на тапет његов криминал и корупција коју је вршио као Министар НЕправде РС па сад мијења плочу... Тужилаштво штити његову пљачку приликом куповине простора за државне службе по баснословним цијенама без тендера, продају помиловања, продају испита за нотаре и вјештаке... Извршио пљачку РС а сада је поткопава...

ОДГОВОРИТЕ