Ванбрачна дјеца у гробници?!

У Ирској је пронађена гробница са 800 дјеце, која су представљала опасност за конзервативну и клерикалну Ирску у прошлом вијеку, наводи штампа.

Свијет 04.06.2014 | 12:00
Ванбрачна дјеца у гробници?!

"Ириш мејл он сандеј" наводи да се гробница, односно "септичка јама", налази код града Галвеј, код зграде познате као "Дом", у којој су биле смјештене трудне неудате жене, а коју су водиле часне сестре.

Због тога се на удару јавности поново нашла Католичка црква у Ирској.

"Дом" је основан 1925, а укинут 1961. године.

Челници Католичке цркве у Галвеју тврде да нису знали да је толико дјеце покопано тамо те да ће подржати да се то мјесто означи као гробница.

Као разлози смрти скоро 800 беба, у извјештају обдукција наводе се: нехрањеност, оспице, туберкулоза, упала плућа и друге болести.

Бебе су обично бивале сахрањене без сандука на необиљеженом мјесту.

Према статистици, четвртина ирске дјеце рођене изван брака у тридесетим годинама прошлог вијека умрла је прије првог рођендана.

Та смртност била је једнака стопи смтртности из 17. вијека!?

Неки извори тврде да је велики број ирске дјеце, која су преживјела, присилно усвојен, најчешће у САД.

Процјењује се да је у периоду од 1945. до 1965. године усвојено више од 2.200 малишана.

"С обзиром на шокантну стопу смртности, лако је закључити да је пријетња, коју су та дјеца представљала ирском друштву и конзервативном религијском етосу, могла придонијети њиховој прераној смрти", пише "Ириш Централ".

Црквени дужносници негирају да су икад примали новац за усвајања дјеце и тврде да су "многи документи из тих времена уништени у пожарима".

Мајке нису могле задржати дјецу, а за казну су морале да раде двије до три године без накнаде. Биле су присиљене да носе униформе, а имена су им била промијењена.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

модран.цом

04.06.2014 10:05

Господе Боже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

04.06.2014 10:08

Хумано ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

04.06.2014 10:25

Доказ дасмо најгора зивотињска врста која је ходала овом планетом , ипак цаст ријетким изузетцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

04.06.2014 13:19

И таква злоцинацка мрака треба цијелом свијету да дрзи предавање о демократији, хуманости, да успоставља нови свјетски поредак уз пут изазивајуци нове и нове ратове па убијајуци невине авио бомбама са уранијумом као сто је урадјено у Србији. То је та ЕУ то су обецане напредне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ