Сперу муљ, па робу на полицу!

Иако су поплаве у Српској мало јењале, грађанима и даље прети опасност од заразе,чему доприносе и власници продавница гардеробе и обуће међу којима многи ни по коју цену не желе да се одрекну робе која је страдала у поплавама и која је практично неупотребљива!

Република Српска 03.06.2014 | 13:16
Сперу муљ, па робу на полицу!


ОПРЕЗ -Просушена и "ушминкана" роба враћа се у трговине

Они, како сазнајемо, са поменуте робе само шмрком сперу муљ и прљавштину, након чега гардеробу суше и враћају у радње и продају као да се ништа није десило!


Марија Н. из Бањалуке потврдила је за да она и њене радне колегинице већ данима перу спортску гардеробу која је поплављена у магацинима јер им је, како наглашава, газда тако наредио.


Морају да ћуте и раде

- Добили смо директиву да шмрковима оперемо патике, тренерке, мајице и да их ставимо на сушење. Када смо питале шта ће бити са том гардеробом, објашњено нам је да се она враћа у бутике. Занемеле смо од шока јер и птице на грани знају да то не сме да се ради. Међутим, немамо куд него да ћутимо и радимо! Не смемо то ни да пријавимо јер се плашимо да не останемо без посла.

Инспекције би морале да су стално на терену зато што оваквих случајева има много, па чак и кад је реч о "прању" одређене врсте хране. Казне за несавесне власнике радњи морају да буду ригорозне пошто је у питању здравље људи, које нема цену.

Преживели смо праву катастрофу, па још треба да се заразимо зато што неко по сваку цену жели да профитира. Још нам је строго наређено да о овоме не смемо да причамо. То не сме да се толерише - истиче наша саговорница.


Месо угинулих животиња у месницама?!


Пре пар дана у Српској је као бомба одјекнула вест да је власник једне меснице у Лакташима намеравао да продаје месо животиња угинулих у поплавама?!

Том приликом, из општине Лакташи саопштили су да инспектори нису утврдили да је продавано месо животиња угинулих у поплавама, односно да је месници рад забрањен због клања животиња, за шта није регистрована.Поводом овог случаја, из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нагласили су да су послали налог ветеринарској инспекцији да провери рад меснице.

-Ова месница није пријавила инспектору животиње које је инспектор затекао заклане, а пре и након клања није извршен ветеринарски преглед. Због тога је месница затворена - саопштили су из ресорног министарства.

У Институту за јавно здравство (ИЗЈЗ) РС наглашавају да гардероба која је дошла у додир са поплавном водом након чишћења и прања може да се продаје искључиво уколико је купац јасно информисан о томе у складу са Законом о заштити потрошача РС.


- Микроорганизми које носи поплавна вода могу дуго да се задрже на тканини, због чега је веома важно адекватно чишћење и прање одеће и постељине.


Прво је потребно очистити све нечистоће, а ако постоје наслаге блата, уклонити их млазом хладне воде колико год је то могуће. Након тога, следи уобичајено прање са довољно детерџента. За уништавање микроорганизама препоручује се употреба дезинфицијенса као што је белило за беле тканине - истиче за  специјалиста хигијене и здравствене екологије у ИЗЈЗ др Весна Рудић Грујић.


Она додаје да у исхрани не смеју да се користе намирнице које су биле у контакту са водом из поплавног таласа.


- Ако се таква храна користи, могућа је појава цревних заразних болести које се преносе загађеном водом, храном и прљавим рукама. Дакле, можемо очекивати болести које већ постоје у нашој средини, као што су заразна жутица А, дизентерија и проливи изазвани другим микроорганизмима и паразитарне заразне болести - наглашава др Грујић.


Из Инспектората РС поручују да ће испектори, ако уоче неправилности и тенденциозно кршење закона у смислу да појединци свесно угрожавају здравље становништва, предузимати све расположиве казнене и прекршајне мере.


- Све надлежне инспекције Инспектората РС, као и општинске инспекције, у складу са прописаним надлежностима, посебну пажњу у контролама усмериле су на робу која се налази у промету како не би долазило до различитих злоупотреба због ситуације изазване поплавама - каже портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.


Циљ заштита потрошача


Према њеним речима, у делу надзора који се односи на храну, на републичком и локалном нивоу на терену се налази око 60 инспектора за храну и око 50 ветеринарских инспектора.


- Апелујемо на  грађане да приликом куповине обрате пажњу на изглед, боју, мирис, конзистенцију и друга сензорна својства хране. Ако уоче да је храна неисправна, да је амбалажа оштећена, да су декларације и етикете нејасне или подеране, случај треба да пријаве инспекцији уз навођење тачне локације објекта. На терену је такође присутно и око 130 тржишних инспектора који контролишу легалност промета робе. Уколико затекну робу која услед дејства поплава више није у складу са стандардима, те техничким и квалитативним нормама, инспекција ће забранити њено даље стављање у промет. Циљ је заштита потрошача на начин да се избегну злоупотребе продаје одређене робе као нове и враћања у промет кроз нелегалне токове робе која буде фиктивно уништена и отписана - каже Макивићева.

Извор: Пресс РС

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РЕАЛАН

03.06.2014 14:38

Неће они сада одмах продавати, нису глупи. За који мјесец роба ће бити на полицама са новим датумима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БојанБл

03.06.2014 19:08

НСпорт пере робу данима у кругу Цајавеца у Бања Луци...пазите ста купујете и гдје.

ОДГОВОРИТЕ