Пријети ли нам антракс?

Влада Републике Српске је донијела Наредбу о обавезној вакцинацији животиња против антракса, шуштавца, парашуштавца у поплавама захваћеним подручјима.

Република Српска 02.06.2014 | 16:11
Пријети ли нам антракс?

Антракс је познат као веома опасно обољење које може да се пренесе и на људе, те да заврши смртоносним исходом. Стручњаци сматрају да разлога за панику нема, уколико се предузму свеобухватне превентивне мјере на збрињавању угинулих животиња и вакцинацији живих.

Наредба је јасна: сва говеда, овце и козе у поплавама захваћеним подручјима морају бити вакцинисана против антракса, као и против шуштавца и парашуштавца. Већина облика у којима се антракс, или црни пришт, јавља, веома је опасна, како за животиње, тако и за људе. Међутим, уз вакцинацију, превентива болести је ефикасна, кажу стручњаци. Битно је дјеловати на вријеме.

За разлику од кожног типа антракса, гдје је уз адекватну терапију, стопа морталитета занемарљива, крвни, инхалациони и цријевни облик антракса имају висок степен морталитета. Примарни извори инфекције су излучевине болесних животиња, лешеви животиња и остаци леша који се расипају по околини, а обољевају људи који су у директном контакту са обољелом или угинулом животињом, као и људи који се баве индустријском прерадом сточних производа и прерадом животињске коже. Инфекција може настати и конзумирањем термички недовољно обрађеног млијека или меса обољелих животиња, док је преношење антракса са једне особе на другу веома рјетко.

Према подацима Министарства пољопривреде Републике Српске вакцинацијом против антракса, шуштавца и парашуштавца ће бити обухваћено 100.000 комада животиња, а вакцине би требало да буду допремљене најкасније у року од 15 дана.

Власници животња ће бити ослобођени плаћања накнаде за вакцинисање, трошкови ће бити накнадно саопштени, а дистрибуцију и надзор над вакцинацијом ће вршити Ресор за ветеринарство у министаству и завод „др.Васо Бутозан“.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар