Иринеј: Косово је српска светиња

Косово и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, на којој су Срби и Албанци живели вековима без великих проблема, и зато нам ова најновија дешавања, пре свега отцепљење те јужне српске покрајине, јако тешко пада, рекао је патријарх српски Иринеј.

Србија 02.06.2014 | 14:48
Иринеј: Косово је српска светиња


Он се заложио за повратак протераних Срба са Косова и наставак мирног живота Срба са Албанцима како је то, како је рекао, било и раније кроз историју.Патријарх, који је у Тирани боравио на свечаности поводом освештења православног храма "Васкрсења Христовог", рекао је у екслузивном интервјуу за албански ТВ Топ Цханнел да је СЦ спремна за правичо решење како би обе стране биле задовољне јер, како је додао, Срби Албанцима никада нису били непријатељи.

Првојерарх СПЦ је подсетио и да је резиденција српског Патријарха у Пећи, те да то "сада испада да је  резиденција Српске патријаршије у другој земљи, а не у Србији"."Ми то не можемо ни да дозволимо нити да схватимо. Спремни смо да нађемо правично решење како би обе стране биле задовољне.

Ако смо годинама живели заједно, зашто поново не бисмо заједно живели. Други проблем је што је око 200 -250 хиљада Срба морало да напусти своје куће и да побегне са Косова и Метохије", рекао је  патријарх Иринеј.

Истакао је да је тешко разумети због чега ти људи, Срби, сада више не могу да се врате својим кућама, тамо где су живели стотинама година и да заједно са Албанцима поново нормално живе, рекао је Иренеј.

"Између наша два народа никада није било проблема. То што се у последње време дешава међу нама, мислим на отцепљење Косова и формирање државе независне од Србије нам јако тешко пада. Косово и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, ту се одигравала читава историја нашег народа. Развијала се култура и наша духовна страна.


Велики број светиња које је наша Црква изградила се налази у тој покрајини", рекао је патријарх.Прво би, сматра патријарх, требало да буде створена могућност да се сви они који су избегли врате својим кућама и да се нађе начин да се на Косову поново живи мирно.

"Срби су преживели тешке тренутке, њихове кућ су спаљене, њихова имања су присвојили Албанци и не дозвољавају им да се врате својим кућама. Сада смо сазнали да су и многи наши гробови затрти или  оштећени. Са изузетком неких места које је чувао КФОР остали део је порушен и спаљен", рекао је патријарх подсетивши на 1912. годину када је, како је рекао, Косово ослобођено од Турака, а ниједан Албанац није протеран са Косова и Метохије.

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ана

02.06.2014 12:48

Била И остаце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светиња

02.06.2014 13:09

Да нам је била светиња не би је оставили. Да будемо искрени када је Косово било насе Београд је био мадјарски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уса

02.06.2014 13:12

помиње 1912 могао је поменут 1913 нису турци протерани него напустили а хијене убијали тадасње становниство присилно крсцење .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудо

02.06.2014 13:13

Имасли ти каквог другог посла,него да само лазес народ......!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миховил

02.06.2014 13:14

Можеш ти паламудити колико хочеш, али ту светињу су предали шиптарима на поклон, то исто могу речи и Бошњаци из Сарајева да је Санџак бошњачка светиња, али то непије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макарије

02.06.2014 13:30

Илузија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СВЕТИЊУ!!!!

02.06.2014 13:34

Сто се неборис за њега ако је светиња,пуску па озези!!!Док ти сиједис и узивас у овом свијетском добру ја да гинем!!!КИЦЦЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светиња

02.06.2014 14:25

@ЗА СВЕТИЊУ Ко позива на борбу? Ми Косово нисмо напустили 1990-тих, вец вијековима смо га празнили да су тамо остале насе ПРАЗНЕ светиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

02.06.2014 15:37

Ја вјерујем да це после овога сиптари да те послусају и да покрену иницијативу да се Косово врати Србији, много си сенилан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.06.2014 14:55

Па 1912. нисмо протерали сиптаре било је греска, зато сада они нас јесу уз помоћ комуниста.

ОДГОВОРИТЕ