Русија искључила џи-пи-ес на својој територији

Америчке станице џи-пи-еса Русија је искључила и покренула разговоре са САД о размештању руских ГЛОНАСС станица на америчкој територији, рекао је потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

Информационе технологије 02.06.2014 | 06:28
Русија искључила џи-пи-ес на својој територији

Како је Рогозин навео на свом Твитер налогу, разрађују се и спроводе мере о употреби тих џи-пи-ес станица (ГПС - глобални позициони систем) у војне сврхе. „Оне су сада под нашом пуном контролом“, додао је Рогозин.

Заменик руског премијера је такође навео да је Москва покренула преговоре са Сједињеним Америчким Државама о размештању својих ГЛОНАСС станица на америчкој територији.

Очекује се да ће разговори Москве и Вашингтона потрајати до 31. августа, после чега ће нове одлуке бити донете, пренела је Рогозинову најаву агенција Итартас.

Средином маја, Рогозин је најавио да ће од 1. јуна Русија обуставити рад америчких џи-пи-ес  станица на својој територији које су инсталиране у складу са уговорима између две државе из 1993. и 2001. године и према којима је САД поставила 11 станица у 10 руских федералних јединица.

Рогозин је тада рекао да Москва и Вашингтон треба да се договоре о постављању руских ГЛОНАСС станица на територији САД и да, уколико не буде пронађено решење на бази паритета и реципроцитета, рад свих 11 америчких џи-пи-ес станица у Русији биће трајно обустављен 1. септембра ове године

Коментари / 0

Оставите коментар