БиХ прекршила преузете обавезе

Финансијске трансакције између БиХ и институција и појединаца ван њене територије од јуче би могле бити значајно отежане јер је Комитет за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности Манивал
Савјета Европе данас обавијестио међународну заједницу да БиХ крши обавезе које је преузела.

Босна и Херцеговина 02.06.2014 | 08:21
БиХ прекршила преузете обавезе

Подсјећања ради, Манивал је још 2009. године закључио да БиХ нема усклађене процедуре с важећим стандардима у вези са спречавањем прања новца и финансирањем терористичких активности, због чега је издао 31  препоруку о отклањању уочених неправилности.

БиХ је прихватила да измијени своје прописе, посебно у законским актима о прању новца и у Кривичном закону БиХ, због чега је у октобру 2011. године сачинила Акциони план с краткорочним, средњорочним и дугорочним роковима за испуњавање обавеза.

Међутим, Манивал је констатовао да БиХ уопште није испунила 13, а да је дјелимично испунила 18 препорука.

Крајем прошле године власти БиХ су добиле "посљедњу шансу" да до 1. јуна 2014. изврше измјене Кривичног закона БиХ и Закона о спречавању прања новца и на тај начин избјегну стављање на црну листу. Представнички дом БиХ је у сриједу усвојио тражене измјене, али их Дом народа БиХ није потврдио, јер је сједница сазвана за 6. јун.

У саопштењу, које је данас објављено на интернет страници Манивала, подсјећа се да је прво упозорење БиХ издато у априлу 2010. године на 34. пленарној сједници Манивала, те да су у међувремену иницирана четири
корака предвиђена у процедури отклањања спорних одредаба, али да БиХ није у значајнијој мјери предузела мјере које су од ње тражене.

"Због тога Манивал позива све земље и територије које су под јуриздикцијом Манивала и друге земље да савјетују својим финансијским институцијама да обрате посебну пажњу на трансакције приватних лица и
финансијских институција у и из БиХ у вези с ризиком повезаним с прањем новца и финансирањем терористичких активности", навели су на страници Манивала.

Самир Омерхоџић, члан бх. делегације у Манивалу, је рекао да се БиХ још не налази на црној листи, али је овим извјештајем БиХ већ начињена штета. Он је рекао да ће све земље морати поступити у складу са
саопштењем.

"На који начин ће то оне урадити, зависи од поједине земље. Дакле, свака земља ће одлучити на који начин ће примијенити даље мјере према БиХ", рекао је он.

Златко Барш, директор Агенције за банкарство Федерације БиХ, рекао је јуче да ако поменути закони буду потврђени у Дому народа у петак, БиХ ће избјећи негативне посљедице.

"Не вјерујем да ће се било шта негативно десити нити ћемо осјетити посљедице у ових неколико дана. Међутим, ако закон не буде усвојен и ако ово потраје, онда ће дефинитивно бити негативних консеквенци", рекао је Барш.

Душанка Мајкић, предсједница Заједничке комисије за безбједност БиХ, је истакла да до овог проблема није требало ни доћи, упозоривши да су, захваљујући некомпетентним и нестручним кадровима из БиХ у Манивалу усвојене лоше одредбе закона о прању новца.

"Људи који су тамо представљали БиХ нити су имали искуство у борби против прања новца нити су могли да износе компетентне приједлоге. Закон који је усвојен је био толико лош и мањкав да је МУП РС урадио
девет страница амандмана, а сви амандмани су били одбијени у Министарству безбједности БиХ", рекла је Мајкићева.

Како је рекла, сви ти амандмани су усвојени на прошлој сједници Представничког дома БиХ.

Она је оцијенила да остаје да се види у наредним данима какав ће ефекат имати упозорење Манивала осталим земљама и институцијама.

"Лично мислим да је у овом тренутку највећа брига БиХ рјешавање посљедица ових стравичних поплава и мислим да би на то требало да се фокусирамо. Од међународних институција очекујем једну врсту разумијевања за нашу ситуацију", навела је Мајкићева.

Тамир Васер, први замјеник високог представника, јуче је на свом Тwиттер налогу иронично честитао бх. лидерима на овом пробијању рока.

"Протраћене године уз бескорисне расправе о надлежностима и одвлачење пажње са суштинских тема, попут телевизијског канала, довело је до тога да ће грађани теже обављати банкарске послове", написао је Васер.

Постоје и препоруке које се не односе на државни ниво, као на примјер препорука властима у РС да измијене одредбу у свом законодавству по којој је одлука о запљени имовине осуђених лица на поступајућем судији, те да умјесто тога запљена имовине буде обавезујућа за све случајеве.

Неке препоруке се односе на попуњавање кадрова у појединим агенцијама на државном нивоу, попут Одјељења за финансијски криминал у Државној агенцији за истраге и заштиту.

Извор: НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Игор

01.06.2014 18:30

Па ста се мозе изгледа имамо премало лопова којима одговара да дрзава буде оваква јели ако се све испуни остаце им дјепови празни. Сад избори али кода це несто бити боље сви су они исти само обецавају обецање лудо радовање. Југославије И Тита висе никад неце бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

01.06.2014 18:43

Све неструцни људи, политицки подобни. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

01.06.2014 18:49

Јос једна потврда да владајуци резим у БиХ И Републици Српској не ради ниста у интересу градјана напротив гледају само себе И близње своје.Ово је потврда да их сто прије треба мијењати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видо

01.06.2014 19:08

Јебес државу какав народ таква и држава све нас треба иселити из БиХ а на селити јевреје и цигане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.06.2014 19:35

Мајкицка поново лазе. Прво су закон оборили Додик и његови послусници, а сада Додиков сарадник у криминалу Д.Цовиц, који није хтио да сазове сједницу. Само Додику и Цовицу не одговара да закон проде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

01.06.2014 19:37

Сад це опет срби криви, само се ви њима увлаците. Брацо окрöнте се русији, једини истински пријстељи нама србима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

01.06.2014 19:52

ДАВНО СВЕ ВЕЦ НАПИСАО ИВО АНДРИЦ ''ТРАВНИЦКА ХРОНИКА'''ДА ИХ МОЗДА НИЈЕ БИРАО ДРУГ ТИТО ИЛИ НАРОД,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варда

01.06.2014 20:10

АНДРИЋГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Андрићграду са делегацијом угледних инвеститора и банкара групе "Волфзберг" из Швајцарске разговарао о могућностима привредне сарадње са овом земљом која није чланица Европске уније. "ОВО ЈЕ ВИСЕ ДЕГУТАНТНО" КАКО ГА ВИСЕ НИЈЕ СТИД ДА ИЗМИСЉА НЕПОСТОЈЕЦЕ ИНВЕСТИТОРЕ. НАЈВИСЕ ЈЕ ИЗГУБИО ОНАЈ КОЈИ СТА ГОД КАЗЕ А НИКО МУ НЕВЈЕРУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

01.06.2014 22:00

Браво Цеститам свима! Бар смо нешто успјели направити оно да вјера није у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.06.2014 05:27

Да, проблема има као и у свакој земљи... Само сто се у вецини земаља парламентарци односе према својој земљи као мајци, а не као код нас према мацехи... И онда опет сви у праву. Свација је исправна и права... Мајкицева ријец је увијек исправна... Да је тако до сада би је неко вец послусао... А Кинези имају једну добро пословицу: ЈАДАН ЈЕ ОНАЈ КОЈИ МИСЛИ ДА ТОТАЛНО У ПРАВУ И НЕЦЕ И НЕ ЗЕЛИ БАРЕМ ДА САСЛУСА ДРУГОГА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

02.06.2014 07:00

Велика штета.То би промјенило ствар. Човјече ми не поштујемо ни један закон био он Божији или овоземаски па што да усвајамо нове када ни ове нико не спроводи у дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноте

02.06.2014 07:40

Јадни смо ми са свим овим политицарима, којима одговара да се мало препуцавају, пљују једни на друге а народу продају маглу. Нека, доце и народу мука (оцигледно јос није) па це све ово растјерати.

ОДГОВОРИТЕ