Вода у коповима Рудника "Сребреница"

Вода је напунила и у вјештачка језера претворила површинске копове "Шумарница" и "Костури" Рудника боксита "Сребреница", што онемогућава експлоатацију руде и рад овог предузећа.

Република Српска 01.06.2014 | 17:51
Вода у коповима Рудника "Сребреница"

"Пумпама непрекидно црпимо воду да бисмо дошли до рудних лежишта, исушили копове, санирали прилазне серпентине и тек онда приступили експлоатацији руде", рекао је  директор овог рудника Младен Радић.

Он истиче да су пљускови у претходна два дана створили бујице које су донијеле више воде него што је исцрпљено пумпама за претходних седам дана.

"Након низа проблема које смо имали због стања у Фабрици глинице `Бирач`, која је наш стратешки партнер, и зимског периода, када се не врши експлоатација, изабрали смо новог извођача радова за експлоатацију и
транспортовање руде до купца у Зворнику и планирали смо завршити све припреме те средином јуна почети испоруку руде, али су поплаве одгодиле почетак испоруке за најмање 45 дана", рекао је Радић.

Он сматра да ће се тек у августу моћи отпремити прве количине руде и остварити прва зарада у овој години.

Радић каже да је предузећу блокиран рачун због дуга од 130.000 КМ за неизмирене обавезе према фондовима у претходним годинама и да су се обратили надлежним министарствима Републике Српске за помоћ, односно да им се омогући пролонгирање рокова измирења тих обавеза до краја августа да би им се привремено деблокирао рачун.

"Само тако бисмо могли наставити санацију штета од поплава и клизишта на коповима, организовати рад и експлоатацију руде и исплатити дио зарада радницима", истиче Радић.

Коментари / 0

Оставите коментар