Влада Српске мора омогућити повластице уништеној привреди

,,Влада Републике Српске неспремно је дочекала катастрофалне полаве у Српској, без усвојених планова, тратегија и осталих докумената који би смањили штету изазвану полавама'', изјавио је данас у Источном Сарајеву потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Република Српска 01.06.2014 | 19:07
Влада Српске мора омогућити повластице уништеној привреди

Он сматра да је сада потребно што прије направити стратегију за обнову земље.

,,Обнова се не може обављати путем хуманитарне помоћи и донација, солидарност да али обнова привреде и економиије мора бити задатак Републике Српске. Увођење солидарног пореза мора се пажљиво
изанализарати и видјети да ли би тај порез значио додатни намет и онако слабој привреди.  СДС предлаже да се прије свега уради објективна и квалитетрна процјена штете коју су поплаве нанијеле привреди те да се за
те привредне субјекте омогући низ повластица'', каже Шаровић и додаје:


,,Предлажемо да се привредни субјекти који су претрпјели штету у поплавама ослободе плаћања пореза за раднике бар до краја ове године. Треба им омогућити бескаматне кредите како би што прије покренули
производњу, а камате за те кредите треба да буду на терет Владе Републике Српске. Обнову Српске треба да врше домаћа предузећа и да се користи домаћи материјал, како би се на тај начин јачала привреда Српске. Реконструкцијом буџета Републике Српске мора се обезбиједити 100 милиона марака који би били усмјерени у јавне радове како би се, између осталог, запослила незапослена радна снага у Српској'', истиче потпредсједник СДС-а и додаје да БиХ може искористити и посебне одредбе ЦЕФТА споразума.

,,ЦЕФТА споразум даје право земљи чланици да заштити своју производњу уколико се налази у ванредној ситуацији. Имамо право да у периоду до 200 дана подигнемо царину за увоз роба у БиХ из осталих земаља ЦЕФТЕ, а та средстава би требало усмјерити за помоћ поплављеним подручјима'', каже Шаровић.

СДС предлаже и да надзор над подјелом средстава за обнову поплављених подручја Републике Српске врши парламентарно тијело у којем би учествовали представници свих политичких партија које учествују у раду Народне скупштине Републике Српске. На тај начин спријечила би се централизација помоћи, на начин на који је то урадила Влада Републике Српске, а процес обнове земље био би знатно транспарентнији те би се спријечиле евентуалне злоупотребе.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Источно Сарајево

01.06.2014 11:54

Мићо и Мирко на врх листе. Уз помоћ СНС-а и Бога до промјена и набоље Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

01.06.2014 12:13

Само нас немој ти извлачити из биједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно од сарајева

01.06.2014 13:14

Среца па су га Ковац и Бабаљ скркали па га нецемо гледати даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

помоц

01.06.2014 13:14

Одлицан предлог, имамо нацина, само треба спровести у дјело, да не би било богацења опет појединаца, а влада одмах смањење плата будзетским корисницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћери

01.06.2014 13:20

доста је фарбања , нико вам ништа не вјерује , сви сте ви исти . сад би само намет на намет , па ко је луд више да трпи вашу пљачку . прво ви сви гузоње несмијете да имате плату већу од просјечне , па се може причати о свему . треба само паразите хранити . гдје иду оволике таxе које годинама плаћамо ,нема на шта се таxе не плаћају , па неки сертифукати и милион глупости , шта све нисте измислили .ниједна власт да нешто олакша , само отимате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

01.06.2014 13:23

Дубина рупе у коју смо као држава потонули огледа се најбоље у томе што поред црне и несретне власти имамо још црњу и несретнију бившу власт која неуспјешно покушава да одглуми опозицију док им хиљаде краваташа и фотељаша,синова,снаха,супруга тетки ,швалерки .... и даље сједе у удобним кадровским фотељама и не исплати им се да пуно "ТАЛАСАЈУ" јер боље по фотеље сачекати да црвени падну сами од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки Градиска

01.06.2014 14:01

Мирко брате они појма немају ста и како треба. Дзаба им говорити и трудити се. Нема од њих ниста. Нула обицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

01.06.2014 15:05

Јос који мјесец, па крените Саровицу да проведете у дјело и да вец једном помјерите ову забокрецину. Велики посао је пред вама и одговорност. Засуците рукаве, поцните да се спремате, овај хаос не води ницему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будуци

01.06.2014 16:26

Ако ти је Бабаљ бољи од Мирка ти си стварно слијеп код оцију! Ово је сигурно најбољи политицар којег опозиција има! Запитај се засто Баја и странци покусавају да га скину цим додје на било какву функцију. Ако странцима и Баји не ваља то је сигуран знак да народу ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

01.06.2014 17:46

Био најбољи министар од када постоји Вијеце министара БиХ, смјенисе га Миле и Злаја само зато сто је из СДС-а. Њему онај Спириц сто је измјењо све странке не мозе ни на ноге полити. Саровиц је цестит, коректан и одговоран политицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевчан

01.06.2014 19:01

ТО ОКАЧИТЕ МАЧКУ О РЕП, КАД НАМ НИСТЕ ПОМАГАЛИ КАД ЈЕ НАЈВИШЕ ТРЕБАЛО САД СВЕ ТО ЗАБОРАВИТЕ. САМО КАД СЕ СЕТИМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ СУША МИ УНИШТИЛА ПОЛА УСЈЕВА, ТРАЖИО САМ ПОМОЋ ОД ОПШТИНЕ И ДА ДОБИЈЕМ НЕКЕ ПОВЛАСТИЦЕ И ДОБИО САМ ШИПАК, ТАКО ОВЕ ГОДИНЕ СВЕ САМ ПРЕПОЛОВИО. И САМО ДА ЗНАТЕ ДА ЈЕ НАШ СЕЉАК ОСУЂЕН НА ПРОПАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИСО

01.06.2014 19:40

СВЕ СУ ОВО ЛОПОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепељуга

01.06.2014 20:50

ЈОЈ, МАЈКО МОЈА! КАДА ВИДИМ ОВОГА САРОВИЦА РАЗБОЛИМ СЕ ПО ТРИ ДАНА НИСТА ЈЕСТИ НЕ МОГУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

01.06.2014 21:04

Не знам засто помињете Бабаља у контексту са овим лоповом који је опљацкао све сто се могло опљацкати а сто је било намјењено за изградњу српског сарајева...лопов највеци, доста је он показао И доказао, а бабаљ је велики цовјек И прави политицар, И само нека настави напријед до побједе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

01.06.2014 21:29

Џаба ви то њима говорите Шаровићу, ова неспособна Влада само је способна када су у путању малверзације, криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеница

01.06.2014 21:32

добар министар

ОДГОВОРИТЕ