Рус у чамцу прешао Пацифик

Познати руски путник и свештеник Фјодор Коњуков успешно је прешао Тихи океан у чамцу "Тургојак" и дошао до обала Аустралије.

Занимљивости 01.06.2014 | 09:14
Рус у чамцу прешао Пацифик

Коњуков (62) испловио је 22. децембра 2013. године из чилеанске луке Конкон и упутио се у Бризбејн у Аустралији. Његов циљ је био да пређе Пацифик у чамцу, односно да превали више од 17.200 километара за 200 дана.

Океански ветрови и струје скренули су га са првобитно планираног курса па је Коњуков изабрао другу руту, 100 километара северно од Бризбејна и упловио у градић Мулулаба у Квинсленду. Путовање је трајало 160 дана, наводи Итар-тас.

Међународно веслачко океанско удружење саопштило је да је претходни најбољи прелазак јужног дела Пацифика у чамцу трајао 273 дана. Овај резултат постигао је 52-годишњи Џим Шекдар 2002. године.

Свестрани Коњуков познат је и по томе што се два пута попео на Монт Еверест, као и на највеће планинске врхове свих других континената. Прешао је Атлантик за 46 дана, прешао је 800 километара на Гренланду у санкама које су вукли пси за 16 дана, неколико пута је ишао на Северни пол и сам је обишао цели Антарктик.

Руски председник Владимир Путин честитао је Коњукову на успешно завршеној експедицији, наводећи да је тиме наставио велику традицију руских истраживача и авантуриста који су дали значајан допринос проучавању океана.

Коментари / 0

Оставите коментар