БиХ неопходна страна помоћ

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић тврди да су представници Међународног монетарног фонда /ММФ/, са којима је недавно разговарао о њиховом начину помоћи при санирању штете настале у катастрофалним поплавама, обећали да ће БиХ до краја сљедећег мјесеца доставити такозвану дуплу помоћ од 200 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 11:26
БиХ неопходна страна помоћ

Он је истакао да би БиХ у пакету са договореним наставком стендбај-аранжмана са ММФ-ом до краја јуна требало да добије укупно 400 милиона КМ, те је сада остало да Дом народа парламента БиХ усвоји договорени Закон о акцизама и Закон о спречавању прања новца, да би обећана средстава ММФ-а била што прије доступна.

"Природна катастрофа која нас је задесила нанијела је огромну штету коју ће бити немогуће санирати без стране помоћи. У том смислу, охрабрује ме састанак са представницима ММФ-а јер сам видио промјену у њиховом приступу БиХ", рекао је Козарић за "Прес Републике Српске".

Он је напоменуо да ће Централна банка замијенити грађанима поквашен и уништен новац у поплавама, да су позване и банке да не наплаћују трансакцијске трошкове, док ће идуће седмице бити одржан састанак са агенцијама за банкарство, да би позвали банке да репрограмирају и релаксирају кредитне обавезе према својим клијентима.

Он сматра да је неопходно дати што више олакшица пословним људима из БиХ који живе и раде у иностранству, јер се око три и по милијарди КМ годишње улије у БиХ захваљујући њиховим дознакама, што су значајна средства.

"Могли бисмо им дати одређене пројекте и олакшице да би искуства, понашање, филозофију и радне навике пренијели и на ове просторе. То знање које су стекли у иностранству важно је да се пренесе међу људе у БиХ, јер се плашим да немамо неку организовану стратегију у односу са нашом дијаспором. Та сарадња мора бити много боља и квалитетнија", оцијенио је Козарић.

Коментари / 0

Оставите коментар