Међународна помоћ стиже у БиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко посјетио је данас Оперативно-комуникативни центар БиХ да би се упознао са активностима које су предузели у вријеме поплава као и активностима које се тренутно одвијају.

Босна и Херцеговина 29.05.2014 | 12:48
Међународна помоћ стиже у БиХ

У Оперативни центар свакодневно пристиже помоћ међународне зајенице,али њена дистрибуција и подјела на терену није у надлежности тог Центра.

,,Ситуација на терену,када су полаве у питању се стабилизује, али проблема има још у Посавини и Семберији гдје се вода споро повлачи'', каже замјеник министра безбједности у Савјету министара Бих Младен Ћавар.

Он додаје да у Оперативно-комуникативни центар тоне и тоне међународне помоћи стижу свакодневно,али дистрибуција и подјела те робе на терену није њихова надлежност.

,,Систем дистрибуције међународне помоћи је такав да ми промамо потребе са терена и понуду међународне заједнице. Сва помоћ дистрибуише се преко ентитетскох штабова Цивилне заштите. Ми радимо само координацију и у неким случајевима када има проблема на терену обезбјешујемо превоз робе преко Оружаних снага БиХ или ЕУФОР-а'', каже Ћавар.


,,У БиХ је ових дана превише патње, жалости и суза'', изјавио је високи представник Валентин Инцко приликом посјете Оперативно комуникативном центру БиХ и додао да тим људима сви морамо помоћи.


,,То је најважније да помоћ стиже људима који су све изгубили и то не први пут. Многи од њих у рату су изгубили имовину, а сада им се то поново дешава.Њима треба приоритетно помоћи.Знам да за оне који живе у биједи и сиротињи помоћ споро стиже, али сада не треба причати о томе ко је крив и ко је шта  радио,већ треба сви да помогнемо'', каже Инцко.

Самир Агић помоћник министра безбједности за Цивилну заштиту у Савјету министара БиХ каже да је прва фаза у завршена, а то је спашавање живота.

,,Сада нам слиједи друга фаза.Обнова уништене земље.Биће потребно изградити нове куће, нове фабрике и нова радна мјеста. Проблем је и што су нека насеља у БиХ потпуно уништена клизиштима и полпавама и мораће се градити на другом сигурнијем мјесту'', каже Агић.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар