Уводи се канал на хрватском језику

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је синоћ Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности и Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, који су услов Манивала.

Босна и Херцеговина 29.05.2014 | 08:35
Уводи се канал на хрватском језику

Циљ Приједлога закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, који је усвојен по хитној процедури, јесте превенција негативног етикетирања БиХ у области борбе против прања новца и финансирања терористичких активности.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног закона кривично законодавство у БиХ се хармонизује са захтјевима међународне заједнице у овој области.

Њиме се разграничавају и надлежности за поједина кривична дјела садржана у Кривичном закону БиХ, те кривичним законима ентитета и Брчко дистрикта ради отклањања могућих сукоба надлежности између полицијских и правосудних органа ентитета, Брчко дистрикта и БиХ.

Посланици су по хитном поступку усвојили Приједлог закона о допуни Закона о јавним набавкама БиХ којим се дефинише надлежност Канцеларије за разматрање жалби у Сарајеву за доношење одлука по жалбама до успостављања испостава у Бањалуци и Мостару да би била обезбијеђена несметана правна заштита у свим поступцима јавних набавки.

Представнички дом није усвојио негативна мишљења Уставноправне и Комисије за саобраћај и комуникације о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ, јер за то није било подршке посланика из Републике Српске, па су она упућена на усаглашавање Колегијуму дома.

Према предложеном закону, осим постојећа три канала у оквиру Јавног РТВ система БиХ - РТРС, БХРТ и РТВФБиХ – уводи се и четврти, РТВХ - канал на хрватском језику. С обзиром да се уводи још један РТВ канал, јавним емитерима смањују се средства која су им припадала по основу расподјеле нето прихода од маркетиншког оглашавања и наплаћене РТВ таксе на територији БиХ.

На основу ове одредбе, РТРС, РТВФБиХ и новооснованом каналу РТВХ припадало би по 20 одсто од нето прихода од маркетиншког оглашавања и наплаћене РТВ таксе, док се проценат наведених прихода за БХРТ са 50 одсто смањује на 40 одсто.

Иницијативу за покретање РТВ сервиса на хрватском језику покренуо је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у септембру 2008. године.

Приједлог закона о међународној правној помоћи у грађанским стварима у првом читању није добио подршку посланика из Српске, па ће и он ићи на усаглашавање Колегијуму.

Приједлогом овог закона уређују се начин и поступак пружања и тражења међународне правне помоћи у грађанским стварима ако међународним уговором није другачије одређено или ако међународни уговор не постоји.

Предложени закон, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, усклађен је са конвенцијама које регулишу област пружања међународне правне помоћи у грађанским стварима и у њега су уграђени захтјеви европског законодаства.

Наредна сједница планирана је за 12. јуни.

Коментари / 0

Оставите коментар