Људи ће на Марс моћи за 20 година

На Европском лунарном симпозијуму одржаном почетком месеца, званичници НАСА открили су да ће Месец моћи да се користи као терен за вежбање за слање људи на Марс тек за 20 година.

Занимљивости 29.05.2014 | 06:10
Људи ће на Марс моћи за 20 година

Доктор Елен Стофан и заменик директора технолошког сектора Џим Адамс, рекли су да праве тим научника који ће људе послати на Марс, што је „примарна мисија НАСА“.

Иако је до Црвене планете ишло много робота у потрази за водом и знацима живота, докторка Стофан сматра да је време да се тамо пошаљу људи. Ипак, она признаје да ће требати много времена за развој технологија, које ће им то омогућити.

Са изузетком оних који су ишли на Месец, већина људи који су напустили Земљу, ишла је само до „ниже Земљине орбите“, ослањајући се на системе на Земљи. Пут до Марса трајао би месецима.

Пре него што се учини такав корак и премосте опасности дубоког свемира, НАСА планира да искористи Месец као терен за вежбе, јер је довољно близу.

Међутим, осим тога, план је да и један астероид буде привучен довољно близу Месецу, како би његову површину испитивали астронаути.

Роботи би ухватили астероид, тестирали јонске системе погона, а већ је удвостручен буџет за детектовање погодних небеских тела.

Пре фазе у којој ће на астероид бити послати људи, морају се тестирати нови скафандери који би астронауте требало да штите од соларних ветрова. Такође, треба обучити људе за рад у дубоком свемиру, далеко од куће.

На разочарење многих научника у публици, који желе да виде још истраживања Месеца, докторка Стофан и Адамс рекли су да НАСА не намерава да користи Месечеву површину као део путовања на Марс.

Ипак, они су објавили да ће за један део истраживања успоставити сарадњу са другим свемирским агенцијама.

Испитивања на Месецу би наиме могла да помогну да се прикупе ресурси са страног света, попут извлачења воде из тла.

„НАСА жели да на Марс стигне за двадесетак година. Мој је сан да једном, када крочимо на Марс, већ размишљамо о томе где ћемо даље бити“, каже Адамс.

Коментари / 0

Оставите коментар