Потребна реформа Цивилне заштите

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић оцијенио је да је потребно приступити потпуној реформи Цивилне заштите у Српској и њеном потпуно новом опремању.

Република Српска 28.05.2014 | 23:05
Потребна реформа Цивилне заштите

Коментаришући наводе да Цивилној заштити током поплава није на располагању било довољно чамаца, Јовичић је рекао да у вријеме расподјеле опреме није био на министарској функцији и да нема информације о броју и начину подјеле чамаца.

"Питање је да ли су чамци који су дијељени адекватни за овакве ситуације, јер смо имали доста проблема код кориштења гумених чамаца од рафтинг клубова у Добоју, од којих је велики број пробијен", рекао је
Јовичић.

Он је навео да је велики терет одговорности на градским и општинским штабовима Цивилне заштите и да се у јавности често ствара забуна да Републичка управа Цивилне заштите има велике надлежности.

Јовичић је подсјетио да је наложио формирање радне групе која ће проучити сет закона који регулишу ову област да би била утврђена одговорност свих који су направили пропусте не примјењујући прописе, као и саме слабости законских прописа.

Говорећи о организованим пљачкама у Српској током поплава, министар је навео да је било таквих покушаја, али да није било много организованих и јаких група, с обзиром да је полиција на прве знакове
таквих појава ригорозно реаговала.

"У Шамцу смо имали групу код које смо пронашли алат подесан за обијање просторија, тако да су њихове намјере биле сасјечене већ у старту", рекао је Јовичић, наводећи да је све што је у то вријеме рађено документовано и да ће се о томе изјаснити надлежна тужилаштва.

Он је оцијенио да је Влада Републике Српске током поплава реаговала на најбољи могући начин.

Према његовим ријечима, нема нових пријава несталих лица у поплавама, а МУП одмах обавјештава јавност о свакој пријави.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Заштитар

28.05.2014 18:08

Министре,зар је морало доћи до катасрофалних поплава или можда неке друге природне несреће, па да схватите да РС нема цивилну заштиту која је оспособљена да се супротстави природним несрећама, Заиста жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

28.05.2014 18:41

Замисли:Министар у влади каже и оцјењује да је влада радила добро за вријеме поплава. За све су криве мјесне заједнице, јер нису имале довољно чизама, нису имале багере, нису имале пара, нису имале ратне а немају ни робне резерве. Срам да буде мјесне заједнице Не може то тако. Неће ваљда влада и председник да се с тим бакћу. Јер ко ће онда красти, ко ће градити виле по Београду, ко ће лагати сав народ? Не може то тако види ти шта је народ умислио. А откуд сад и тај народ. Па не можеш од овог народа који је баш сад нашао да се дави у води ништа ућарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.05.2014 18:46

Па ми и немамо цивилну заститу,и ако хоћете да је правите немојте је правити да сједе само по кафанама и пију,или направити несто да вриједи или немојте тросити дјабе паре,ова садасња нема нај основнијих ствари ни чизама и лопата а да не причамо о неким стварима сто све цивилне застите у свијету имају,нпр,чамци ,па агрегати,итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

28.05.2014 18:54

Директор ЦЗ није се ни појавио у јавности прва два дана поплава. Кадар неписменог Клосарца, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

28.05.2014 19:06

Е мој министре...Везе ви немате ни о це4му.Кад вас људи питају несто ви се силите и бахатите,а касније кад се деси несто кукате.Поднеси ти оставку ниси ти за то...нека неко други ради..

ОДГОВОРИТЕ