Село које једна киша дијели од уништења

Село Ребељ у околини Ваљева једно је од оних које је претрпело највећу штету у поплавама прије десетак дана.

Србија 28.05.2014 | 12:44
Село које једна киша дијели од уништења

Куће у селу Ребељ између Ваљева и Бајине Баште су порушене, а на околним брдима прорадила су клизишта.


"То је неописиво било, кукњава и јаук. Где ко може да избегне и ништа друго. Још смо под стрепњом. Стално страхујем, како капне киша ја страхујем", каже један од мјештана Радисав Пиргић.

Драган Пиргић један је од ријетких који је остао у овом селу. Већ шест мјесеци носи гипс, а са последњег превијања донио га је комшија на леђима, јер пута до села нема. Каже да су, када је земља кренула, највећи страх код људи изазвали тутњава и други чудни звуци, али и осјећај беспомоћности и неизвесност.

"Дежурао сам целе ноћи, била деца од комшија, ја сам дежурао, она су спавала, ако крене нека ситуација да избацујем децу. Хајде што сам размишљао о деци, али нисам знао куд ћу ја. Да имам ја ноге ја бих бегао, али гипс прави проблеме. Размишљам шта ћу, нек гута земља, шта да радим", каже Пиргић.

Старији мештани не сјећају се да се некад догодило нешто слично. Кажу, дешавало се да киша пада и по три недјеље, па да не буде проблема. Сада је падала три дана и двије ноћи, а ноћи као да није ни било.

"Као да је дан, а месечине нема, а све се види напољу, што рекло дете бело, све бело напољу, а непрестано и киша пада", каже Марија Пиргић.

У Ребељу потпуно се промијенила конфигурација терена. Помјерено је и гробље. Клизиште је уништило њиве, засаде малина и створило нова језера.

Пред очима мјештана нестајало је све што су годинама стварали. Трешња која је била одмах до куће налази се двадесетак метара ниже.

Грађевински стручњаци који су обишли село кажу да већина кућа није безбједна.

"Следећа киша и оде све, рекли су стручњаци да може да оде у свако доба. Није, сигурно, ма какви и неће бити никад. Шта ћемо ми? Бог свети зна, ја опет кажем боже здравља па шта буде", каже Драган.

А дотле Марија и Радисав Пиргић и даље обављају све сеоске послове. Не знају докле ће и то моћи, јер свака киша може да изазове нову катастрофу.

Власти планирају да преселе све угрожене.

Коментари / 0

Оставите коментар