У Бијељини уклоњен већи дио угинуле стоке

У заплављеном подручју уз ријеку Саву, на подручју Бијељине, уклоњен је већи дио угинуле стоке, али је епидемиолошка ситуација и даље ризична.

Република Српска 28.05.2014 | 23:06
У Бијељини уклоњен већи дио угинуле стоке

Водостај ријеке Саве и даље опада, "Дашнички насип" је стабилан, али још постоји проблем "водених џепова" у самом граду, као и на подручју 

Мјесне заједнице Дворови, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

Тежиште активности јуче је било на прикупљању угинулих животиња у Велином Селу, Броцу, Батковићу, Остојићеву и Балатуну, у којима је укупно уклоњено око седам тона угинуле стоке. Ова активност у наредном периоду вршиће се по индивидуалним пријавама.

Такође, вршено је интензивно прикупљање и одвожење кабастог отпада од Бијељине према Дворовима, Трњацима и Балатуну, и укупно је уклоњено око 380 тона.

Екипе Дома здравља Бијељина у сарадњи са радницима Института за јавно здравство из Бањалуке обавиле су дезинфекцију укупно 367 стамбених објеката у Дворовима, Балатуну, Гојсовцу, Комитској улици, Даздареву, Којчиновцу и Патковачи.

У сарадњи са здравствено санитарним инспектором извршен је санитарно-технички и хигијенски надзор колективних смјештаја у Броцу, Међашима и Спортској дворани код Гимназије, у којима борави 320 лица.

Током дана на испумпавању воде из поплављених објеката и улица ангажована је Територијална ватрогасна јединица према плану приоритета.

У овој активности ангажоване су екипе из Турске које су радиле на испумпавању воде у Улици Ћирила и Методија и Мјесне заједнице Дворови, затим тимови из Словеније и Сарајева, као и "Водовод и канализација" Бијељина.

Извршен је попис 318 стамбених објеката у које је ушла вода у мјесним заједницама Стара Јања и Модран. До сада је укупно пописано 1.647 стамбених објеката у које ушла вода.

Становништву су потребне вакцине против тетануса и змијског уједа, средства за дезинфекцију, антихипертензиви, антибиотици, корикостероиди, аналгетици, бронходилататори.

На подручју Добоја живот се полако нормализује и за сада нема примјећених епидемија, а ријека Босна се повукла у корито. Настављају се радови на чишћењу стамбених јединица и објеката и дезинфекцији, као и одвоз отпада са улица и уклањање угинулих животиња.

У већем дијелу града уредно је снабдијевање електричном енергијом и ради се на прикључењу осталих дијелова који су најугроженији. Вода из водовода и даље је за техничку употребу.

Врши се редовна расподјела хуманитарне помоћи на пунктовима Црвеног крста.

Екипе "Телекома Српске" раде на успостављању телефонских веза и у дијелу града је успостављена фиксна телефонија. Посебан проблем представљају клизишта која угрожавају стамбене и помоћне објекте.

Становништву су потребни храна за бебе, пелене, пумпе за испумпавање, санитетске маске и рукавице, средства за дезинфекцију, основни намјештај и постељина.

У општини Шамац повукла се вода из сеоских мјесних заједница, а тренутно су поплављена градска насеља Дуга, Браће Југовића, Немањића, Јасеник и дјеломично Улица проте Матије Ненадовића. Ниво воде у поплављеном дијелу града је од 30 до 100 центиметара.

У поплављеним насељима налази се око 360 стамбених објеката.

Становништву су неопходни сви видови хуманитарне помоћи, већи број тимова за дезинфекцију, црпне пумпе, исушивачи, средства за дезинфекцију.

У Шековићима већи број клизишта угрожава десетак стамбених објеката из којих је евакуисано 20 лица, а исти проблем погађа и општину Сребреница у којој су дјелимично угрожена четири домаћинства и гдје је евидентирано 130 клизишта.

У општини Доњи Жабар вода се споро повлачи и за сада је поплављено 46 кућа у насељу Лончари, засеок Дријен. Поплављено је око 400 хектара пољопривредног земљишта, а још четири велике фарме су под водом.

У насељу Лепница заплављена су 23 стамбена објекта, у насељу Јењићи поплављено је око 300 кућа, а у колективном смјештају налази се 55 лица.

У Модричи је завршена дезинфекција свих објеката и кућа, уклањање отпада приводи се крају, а ријека Босна се повукла у корито.

На подручју локалних заједница у којима је укинута ванредна ситуација стање се нормализује и ради се на процјени настале штете, одвозу кабастог отпада и смећа, дезинфекцији објеката, испумпавању воде, исушивању, подјели хуманитарне помоћи, санацији локалних путева, корита ријека и клизишта, прању улица, прочишћавању водоводних и канализационих система и одвозу угинуле стоке.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

x

28.05.2014 12:20

Залосно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бан

28.05.2014 14:21

А вецина градских улица пуна смеца које треба одвести на депонију!

ОДГОВОРИТЕ