ВРС није гађала пијацу Маркале

Бивши официр Војске Републике Српске /ВРС/ Славко Генго рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да ВРС није гађала сарајевску пијацу Маркале.

Република Српска 27.05.2014 | 20:16
ВРС није гађала пијацу Маркале

Потпуковник у пензији Славко Генго, који је у то вријеме био командант једног од батаљона ВРС на обронцима око Сарајева, посвједочио је да је Унпрофор дан послије експлозије, заједно са официрима ВРС, дошао на минобацачке положаје његове јединице и утврдио да из тих оруђа није отварана ватра.

Свједок је потврдио да је, при узвраћању на ватру Армије БиХ из Сарајева, био свјестан да може изазвати "колатералну штету" међу цивилима, али је истакао да ВРС није имала намјеру да терорише цивиле.

Генго је објаснио да се ВРС искључиво бранила, објаснивши да су муслиманске снаге злоупотребљавали цивилне објекте.

На питање тужиоца које је мјере предузимао да спријечи страдање цивила у граду, Генго је указао да је о томе требало да води рачуна супротна страна, када је нападала српске положаје.

"Шта сам ја могао да предузмем на супротној страни. Супротна страна је те мјере требало да предузме, ако је дејствовала из покретних оруђа... близу болнице, била је дужна да обезбиједи да узвратна ватра не нашкоди цивилима... Не могу ја да склоним цивиле на његовој страни", рекао је Генго.

Он је истакао да је у Сарајеву било српског, хрватског и муслиманског становништва и да није могао знати ко се налазио крај положаја Армије БиХ, преносе београдски медији.

Генго је одбацио сугестију тужиоца да документи војних посматрача УН показују да је ВРС артиљеријом гађала Сарајево и када није била изазвана ватром из града.

Свједок је објаснио да су на мети били "легални војни циљеви" и да "никад без разлога није пуцано".

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра, када ће одбрана извести новог свједока.



Коментари / 0

Оставите коментар