Народна скупштина о поплавама за 10 дана

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић данас је у Сарајеву са предсједавајућим Представничког дома Парламента Федерације БиХ Сафетом Софтићем размијенио информације о ситуацији у БиХ изазваној поплавама и клизиштима, као и идеје о рјешавању насталих проблема.

Република Српска 27.05.2014 | 13:22
Народна скупштина о поплавама за 10 дана

Радојичић каже да ће се за 10-ак дана одржати сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се размотрити информација о елементарним непогодама и утврди  програм мјера за помоћ угроженом становништву и привреди.

,,Република Српска припремиће нови сет закона, направити регистар поплавама угрожених физичких и правних лица, формирати фонд солидарности, упутити једнократну помоћ најугроженијим и донијети нове фискалне политике, које морају бити усклађене са Федерацијом БиХ како се не би поново десило да привредници из Српске због великих пореза бјеже у други ентитет'', набраја предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.

На наше питање када ће урадити нешто конкретно јер поплаве су почеле прије скоро 15 дана, Радојићић узвраћа питањем: ,,Да ли сте ви били негдје на терену? Тешко је сагледати размјере штете из кабинета.''

Ко је гдје био и ко је шта радио зна се или ће се кад тад сазнати, а Радојичић нас је обавијестио да Српска изгледа као да се десио нови рат, те да је поплавама погођено преко 80% становништва и привредних субјеката у Српској.

На наше поновљено питање шта раде да поправе ситуацију и допреме храну и воду до угроженог становништва одговара:

,,Након прве фазе спашавања људских живота у току су друге двије фазе.Чишћење и дезинфекција.То је надлежност локалних заједница, а помоћи ће и Република. Хуманитарна помоћ усмјерава се преко Црвеног крста који је организован и присутан на терену''.


Радојичић додаје да је сљедећа фаза успостављање система мјера за помоћ и обнову Српске. Биће тешко јер су пали јавни приходи, истиче Радојичић, али Влада Српске има спремно рјешење.


,,Размишљамо о увођењу солидарног пореза који би био један од изворних прихода Фонда солидарности'', каже Радојичић.

Радојичић истиче да ће се у наредном периоду разматрати одговорност и понашање појединаца и институција у ванредној ситуацији, а по њему јасно је да Заједничке институције БиХ нису адекватно реаговале.

Чињеницу да су три министра из СНСД-а,који представљају Републику Српску у Савјету министара БиХ, била против увођења ванредног стања у БиХ нисмо овом приликом коментарисали.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске каже да се мора успоставити боља координација Српске и Заједничких институција БиХ, како би међународна помоћ, која долази преко институција БиХ, била адекватно распоређена.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мики

27.05.2014 13:31

Овакав јавашлук и индолентност показује да се у овој катаклизми сазива скупштина Републике Српске за 10-ак дана .Да треба купити нови хеликоптер, авион или дати 10.000.000,00 милиона Кустурици преко ноци би била сазвана Скупштина. Овако чека се ко преживи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиса

27.05.2014 14:46

Ма код нас је јос увијек вандредно стање и поплаве,јос мало и има да се утопимо, кад нам ви и господа из СНСД-а води дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свабо

27.05.2014 14:59

Какав је сад ово преокрет и русење Републике Српске. Знаци ови Додикови су спремни сарадјивати са дрзавом, додусе у питању је само подјела пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx 539

27.05.2014 16:38

Чишћење и дезинфекција. То је надлежност локалних заједница, а помоћи ће и Република. Хуманитарна помоћ усмјерава се преко Црвеног крста који је организован и присутан на терену. А шта ако Република не помогне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЊАЗ МИЛОС

27.05.2014 17:55

Тразим на страници СНСД неки лик, неку лицност, било кога ко би могао да заокупи моју пазњу по било којем основу: памецу, рјецитости, изгледу, љепоти, елгенацији, и цини м,и се да је то узалудан посао... Тако и за господина предсједника скупстине немам позитивно мисљење ни по којем основу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

27.05.2014 18:04

Молим вас немојте се састајати,боље је овако,ви прицајте а ко хоце нека слуса

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

27.05.2014 18:46

Опет Радојчићева папазјанија...опет би ђетић у јавност по сваку цијену...а нико га ни зашта не пита. Па отишао у Сарајево да се слика и као он нешто најављује. А Сарајево му као мрско, јер се ето није добро снашло у овој поплавној несрећи. То рече у парламенту ФБиХ...Да је шћео, он не би чекао да опозиција изађе са предлогом за ванредну сједницу скупштине. Морао ју је под хитно сазвати и из свог џепа и од своје и женине превисоке плате одвојити за поплављене...и бити примјер осталим посланицима. Виђе ли ђетић шта раде посланици српског парламента? Скупише паре, одвојише од посланичких накнада и уплатише пострадалима. Али Радојчић, његова братија и њихова партија нису дорасли времену које их је избацило у први план. Зато нам пси и даље лају а каравани пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

27.05.2014 19:31

Алај су неки осјетљиви кад је у питању рјец хуманитарна помоц.одмах се сјете свог ратног и послератног владања и располагања хуманитарном помоци.главна помисао у њиховим главама да је сад мало умјесати прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко сам ја

27.05.2014 19:36

Ови из Снсд ..су стварно јадни :) ако су несто погрјесили онда не ваља БИХ ..ако су несто скривили не ваља СДС ... а сами су одбијали помоц орузаних санга бих итд ..турци цисте Бјељину ...( свака им цаст ) досли су заслугом БОСЊАКА а не срба то ови из СНСД добро знају ,па поксаувају мало националистицки не ваља ниста у босни видис да не иде а једни они блокирају све ..љеп поздрав напаценом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

27.05.2014 21:15

Када треба повецати плате будзетлијама сједница се заказе за сат а сада када треба помоци народу мозе се цекати и 10 дана.Све вас треба похапсити и кривицно гонити за ову катастрофу јер сте директно одговорни прво за изгинуле људе а онда и за материјалну стету јер сте управо ви покрали стотине милиона намјењене за одбрану од поплава драги Додикови хостаплери

ОДГОВОРИТЕ