Враћају се у куће опкољене клизиштима

Клизишта и даље исељавају бројне куће широм БиХ, досад их је опкољено више хиљада, тако да се шокирани власници са породицама сналазе на разне начине, а неки од њих уточиште проналазе код родбине.

Босна и Херцеговина 27.05.2014 | 08:44
Враћају се у куће опкољене клизиштима

Рамиз Скопљак, из Топчић Поља, код Жепча, у 65. години мора почети испочетка, јер му је имовину уништило клизиште. Остао је без свега у једном трену. Али, гдје започети, пита се и сам.

У кући је био са супругом Сабахетом, сином Вернесом, снахом Сабином и двоипогодишњом унуком Едитом, када је у кућу ударило неколико стабала покренутих клизиштем, а затим и велика стијена ношена водом.

"Топчић Поље уништено је 90 посто. У њему у 440 домаћинстава живи 1.430 становника. Само око 50 кућа је остало недирнуто, у смислу да нису попуцале или затрпане блатом. Већ неколико дана, дан и ноћ, чистимо шљунак и муљ, али не можемо га савладати", истиче он.

У општини Шековићи већи је број клизишта која угрожавају око 10 стамбених објеката, из којих је евакуисано 20 особа, али грађани који су били евакуисани на своју одговорност вратили су се у објекте.

Осим клизишта, проблеме изазивају и одрони, због којих је већи број путних праваца још пресјечен.

Стање у граду Добоју је непромијењено, а клизиште у насељу Церовица и даље угрожава један стамбени објекат и помоћне зграде.

У општини Братунац свакодневно се ради на успостављању нормалних услова за живот. Коначан број клизишта у овој општини је 126, а број евакуисаних од клизишта је 170.

Из Цивилне заштите РС су потврдили да се у Братунацу свакодневно ради на успостављању нормалних услова за живот.

Клизишта и одрони на подручју Зворника, као и у сеоским насељима, угрожавају око 300 домаћинстава с око 1.000 становника. Клизишта су и даље активна и спорадично се јављају нова.


На подручју општине Лопаре досад је евидентирано чак 270 клизишта, која су угрозила електроинсталације, ПТТ инсталације и велики број кућа. Више од 150 кућа је директно угрожено, а више од 120 лица евакуисано, као и осам грла крупне стоке.

У МЗ Јабланица клизиште је оштетило извориште и становништво ове мјесне заједнице нема воду.

На подручју Сребренице број клизишта се стално повећава и угрожава локалне некатегорисане путне правце.

Због клизишта блокиран је путни правац у МЗ Поточари - локални пут Поточари - Слатина. Укупно на подручју општине засад је евидентирано око 120 клизишта.

Кантонални штаб Цивилне заштите Зеничко-добојског кантона разматрао је јуче на сједници извјештај о стању клизишта који им је доставио тим геолога Завода за геологију након обиласка терена током прошлог викенда.

Уз податке о врсти клизишта, њиховој величини и посљедицама које су изазвала, достављени су и приједлози санације како клизишта тако и путева и водотока на угроженим подручјима.

Заједничка карактеристика већине клизишта која су се јавила током поплава на подручју Зеничко-добојског кантона је да се ради о старим клизиштима које је покренула велика количина падавина.

На подручју Тузланског кантона, према подацима Кантоналног штаба Цивилне заштите, регистровано је 2.500 клизишта која угрожавају 2.800 објеката, а због чега је евакуисано 1.800 особа.

На подручју Завидовића свакодневно се појављују нова клизишта, а укупан број јуче је био 240.

Клизишта која су угрозила или уништила стамбене објекте су под мониторингом стручних тимова општине Завидовићи, који дају савјете и упуте како зауставити даљи продор клизишта, те како заштитити преостале дијелове стамбених објеката, који су оштећени или угрожени дјеловањем клизишта.

Коментари / 0

Оставите коментар