Влада САД на љето гаси ХААРП?

Амерички истраживачки пројекат ХААРП, који теоретичари завјере криве за неке од највећих природних и индустријских катастрофа у новијој историји, биће затворен овог љета, објавио је британски Индепендент.

Свијет 27.05.2014 | 07:49
Влада САД на љето гаси ХААРП?

ХААРП, Хигх Фреqуенцy Ацтиве Аурорал Ресеаћ Програм (Високофреквентни програм за активно истраживање ауроре), није више потребан САД, преноси лист, позивајући се на владу САД.

Теоретичари тврде да САД могу да користе ово постројење да би утицали на временске прилике, онеспособили сателите, па чак и да контролишу умове, наводи Индепендент. Такође вјерују да је ХААРП "кривац" за изазивање болести и индустријске несреће, као што је случај са распадом шатла Колумбија.

ХААРП ће се затворити послије финалног истраживачког пројекта средином јуна, а који ће спровести Агенција за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (ДАРПА), такође омиљене међу теоретичарима завјере, додаје лист.

Прије затварања сајта ХААРП-а 2013. године, портпароли сајта су истицали да у постројењу смјештеном на Аљасци, које се користи за проучавање атмосфере и нарочито јоносфере, није било тајних истраживања.
"ХААРП није тајна. Нема тајних докумената који се односе на ХААРП", било је наведено на сајту.

Влада САД тврди да ХААРП служи за проучавање природних процеса у јоносфери, у нади стварања бољих радио-комуникационих технологија.

Према наводима појединих медија, ХААРП годишње "кошта" пет милиона долара. Рад на том пројекту започет је 1993. године, а изградња је коштала више од 280 милиона долара.

Коментари / 0

Оставите коментар