Нова жртва поплава у Посавини, укупан број настрадалих 23

Поплаве које су погодиле БиХ однијеле су још једну жртву. У Гребницама у Посавини пронађено је женско тијело, а полиција је саопштила да се ради о особи која се налази на списку  несталих.

Босна и Херцеговина 25.05.2014 | 17:23
Нова жртва поплава у Посавини, укупан број настрадалих 23

Број настрадалих у поплавама у БиХ порастао је на 23.

Иако су водостаји ријека у опадању ситуација на поплављеном подручју источног и централног дијела босанске Посавине се не смирују.
 
На подручју орашке опћине и даље се помјерају поплавне воде. Великим пумпама избацује се вода на уласку у Орашје, Доњој Махали и на магистралној цести. У 20 кућа на Кострчу је ушла вода.
 
Шамац је и даље под водом чија дубина на појединим мјестима износи и до метар, иако граду више не пријети непосредна опасност од поплава.
 
Штаб за ванредне ситуације у овом граду наредио је мобилизацију радно-способног становништва на подручју општине ради чишћења поплављених подручја. Наредба се односи на мушкарце од 18 до 60 година и на жене од 18 до 55 година.
 
Према овој наредби, врши се и мобилизација трактора, машина и других радних возила која су власништво грађана.

Стање на подручју Бијељине постепено се стабилизује и проводе се све неопходне мјере у циљу даљег побољшања ситуације изазване поплавама, саопштено је из бијељинског Градског штаба за ванредне ситуације.

Настављене су активности на прикупљању угинуле стоке на поплављеном подручју околних насеља, као и на испумпавању воде из поплављених  дијелова града. И даље се пописују стамбени објекти у које је ушла вода, као и дезинфекција основних школа и свих насеља гдје је била вода.

Црвени крст Словеније послао је становницима Бијељине помоћ у храни, води, гардероби и средствима за хигијену, а на 16 пунктова у граду дијели се храна и остале потрепштине угроженом становништву.

Више од 200 клизишта активно је на подручју општине Зворник и због тога је евакуисано око 400 лица, док је 250 објеката оштећено или угрожено. Двије стотине кућа потпуно је уништено или оштећено до те мјере да у њима не може да се борави. Километри локалних путева су уништени или оштећени.
 
На подручју општине Братунац регистровано је 126 клизишта, а евакуисано 170 лица. И даље су блокирани путни правци Братунац-Дрињача у мјесту Полом и Братунац - Скелани у мјесту Жлијебац.
 
До сада је у општини Сребреница евидентирано око 115 клизишта, која угрожавају некатегорисане путеве, а због тога је блокиран путни правац Поточари-Слатина. У Скеланима је прекинуто водоснабдијевање.
 
Око 50 клизишта угрожава објекте у општини Осмаци, а због тога су угрожени и објекти на подручју Милића.
 
Већи број клизишта у Шековићима угрожава десетак стамбених објеката из којих је евакуисано 20 лица.
 
У општини Језеро стање се нормализује, ријеке су се повукле у своја корита, али клизишта угрожавају путеве у мјесним заједницама Љољићи, Черкезовићи и Ђумезлије.
 
Из Републичке управе Цивилне заштите наводе да су се у Језеру појавили глодари и разни инсекти.
 
Бројни одрони на путевима у општини Власеница један су од већих проблема, посебно у мјесним заједницама Доњи Залуковик, Горњи Залуковик, Симићи, Пискавице, Шабићи, Церска, Цикоте, Грабовица.
 
Водостај ријеке Саве у Градишци и Српцу опада, али је и даље изнад коте ванредне одбране од поплава. У Градишци је за 23 центиметра изнад коте, а у Српцу за 52 центиметра.
 
У Српцу се вода испумпава из стамбених и других објеката, а врши се и санација терена, те провођење хигијенско-епидемиолошких мјера. Извршена је санитарна заштита за око 400 кућа. Формиране су четири комисије за процјену штета, која је обављена на око 150 домаћинстава.
 
Вода опада и у општини Рибник, али су још активне подземне воде. У општини Нови Град стање се нормализује и снабдијевање електричном енергијом и водом је уредно. Опасност од поплава прошла је у општинама Теслић, Модрича, Пелагићево, Дервента, Петрово и Вукосавље.

На подручју Зеничко-добојског кантона интезивно се ради на оспособљавању путних комуникација, заштити и спашавању становништва и материјалних добара.
 
Активно се ради на дератизацији, дезинфекцији и дезинсекцији у поплављеним подручјима. Врше се геолошка испитивања на терену на покренутим клизиштима.
 
Осигурано је хеликоптерска достава хране, лијекова и других потребштина од Оружаних снага Босне и Херцеговине, са координацијом Кантоналног штаба цивилне заштите Зеничко-добојског Кантона.
 
Општине које су најугроженије од насталих поплава, Зеница, Жепче и Завидовићи такође се стање стабилизује и даље се ради послови као и у предходним данима. И даље се на опћинама ЗДК-а грађани пријављују појаву клизишта.
 
На подручју општине Бреза настао је проблем око снабдијевања питком водом, насеља Жупча, Подгора и дио Каменица, око 5000 становника, у кањону ријеке Мисоче поплава је пресјекла на неколико мјеста водовод.
 
На подручју општине Тузла пријављена су два нова клизишта у насељима Симин Хан и Тушањ те активација неколико већ пријављених клизишта у насељима Г.Чакловићи, Орашје и ул. Фридриха Кацера.
 
Саобраћај на простору Средњобосанског кантона одвија се по сухим коловозима.
 
Организација "Догс траст БиХ" доставила је прву пошиљку помоћи од 660 килограма хране за псе једном од најугроженијих азила у Орашју, гдје се 176 паса суочавало са глађу након што је због поплава азил остао без хране.

Коментари / 0

Оставите коментар