Земљи пријети нови Ел Нињо?!

Комбинација података који се односе на површину воде и температуру јако ме подсећа на то како је Пацифик изгледао у пролеће 1997, рекао је Бил Пацерт, стручњак за климу у Насиној “Јет Пропулсион” лабораторији.

Свијет 24.05.2014 | 09:41
Земљи пријети нови Ел Нињо?!

Сваких десет дана сателит “Јасон-2”, који су послали заједно у свемир НАСА и Француска Свемирска Агенција, прати океане света и промене на површини, дубину воде, топлоту у горњим слојевима... Ових дана “Јасон-2” бележи чудне промене и оне јако личе на оне из 1997. године.

С обзиром да је 70 одсто наше планете покривено океанима, активност овог сателита је кључна за глобалну прогнозу времена и климе.

"Комбинација података који се односе на површину воде и температуру јако ме подсећа на то како је Пацифик изгледао у пролеће 1997. Испало је да је то била најава великог Ел Ниња", рекао је Бил Пацерт, стручњак за климу у Насиној “Јет Пропулсион” лабораторији.
Нови СциенцеЦаст видео истражује да ли се заиста нови Ел Нињо ствара у Тихом океану.

"Не можемо да будемо сигурни да ће се Ел Нињо створити током 2014, нити колико ће велики да буде," опрезан је Мајк Мекфаден из НОАА “Пацифиц Енвиронментал Ресеарцх Лабораториес” у Сијетлу, "али подаци које је послао Јасон-2 подржавају теорију да се ставра Ел Нињо коју је прошлог месеца објавио НОАА.

Оно што је Јасон-2 видео је серија "Келвинових таласа" – масивних промена у нивоу мора, које се догађају дуж целог Пацифика, од Аустралије до Јужне Америке. Ти таласи би могли да буду најава Ел Ниња.

Оба феномена, Келвинови таласи и Ел Нињо, повезани су са ветром. Пацифички ветрови – пасати - дувају с истока на запад и “гурају” сунцем загрејане површинске воде ка Индонезији. Резултат тога је да је ниво мора близу Индонезије 45цм виши него близу Еквадора. Научници то појаву зову “врући базен” и то је највећи резервоар топле воде на нашој планети.

Ипак, ти ветрови се притаје на пар дана или недеља и онда се тај повишени ниво воде “враћа” ка Америкама. "То је Келвинов талас," рекао је Мекфаденн. "И то није необично да се догоди пар пута сваке зиме."

Ел Нињо се дешава када пасата нема - не пар дана - већ више месеци. Тада Келвинови таласи прелазе Пацифик у каравану, подижу ниво мора и напуштају топле екваторијалне воде.  Осмог маја “Натионал Центерс фор Енвиронментал Предицтион” прогнозирао је да постоји 65 одсто вероватноће да се Ел Нињо формира током лета 2014.

"Ел Нињо из 1997/98 био је школски пример,” присећа се Пацерт. "Тада смо податке добијали од сателита ТОПЕX/Посеидон, претходника Јасона-2. Мапа океанске површине показала је велики скок – ниво воде био је виши 10цм него што је то нормално, а вода се померала дуж екватора од Аустралије до Јужне Америке."

"Исти образац понавља се и 2014," каже Мекфаден. "Серија Келвинових таласа створена локалним западним ветровима у западном Пацифику који су почели да дувају средином јануара крећу се на исток. Промена је настала када су пасати почели да се буде у свом редовном термину – средином априла."

Стручњаци за океан и атмосферске промене у НОАА и НАСА пажљиво прате пасате.
“Биће много јасније током следећа два до три месеца да ли су све ове промене најава за велики Ел Нињо, или њега неће бити уопште. Јасон-2 је изузетно поуздан у праћењу Келвинових таласа. А они ће нам рећи истину,” каже Мекфаден.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милорад

24.05.2014 07:56

Нама је приоритет рјесити се овог Ел Ниња овдје у Октобру. Све и један ураган,цунами или тајфун заједно могу направити смјесну стету у односу на ону коју прави ова болесна камарила. Послије њих це све и једна елементарна непогода бити превазидјена као од сале. Па и Ел Нињо..

ОДГОВОРИТЕ