Дуготрајне посљедице поплава у Семберији

Производи који су били у додиру са водом погођених подручја ни у ком случају се не смију користити за употребу, кажу стручњаци и савјетују да произвођачи морају пажљивио да прате упутства.

Република Српска 23.05.2014 | 22:57
Дуготрајне посљедице поплава у Семберији

“Иако неки стручњаци препоручују прање и гуљење производа који су били у додиру са водом поплављених подручја, ти производи се не смију користити” каже доц. др Горан Перковић са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву и наглашава да грађанство мора бити веома опрезно због велике количине отрова у води.

“Пољопривредни усјеви и плодови који су имали било какав додир са загађеном водом нису за употребу”, каже Перковић.

Он је додао да пољопривредни произвођачи морају стриктно да се придржавају упутства да би оно што је остало било исправно и да би животиње преживјеле.

Ријеке, водотоци и помијерање тла оставили су иза себе пустош и није тешко закључити да би се хигијенско-епидемиолошка ситуација могла погоршати.

“Потребно је да прође 50 дана од поплаве, да се исуше објекти, да се све дезинфикује, па се тек онда може говорити о стабилној епидемиолошкој ситуацији” рекао је епидемиолог Зоран Дакић.

“Веома је тешко издржати ову ситуацију. Не значи да смо болесни ако имамо трауме од протеклих догађаја”, рекао је психијатар Милан Новаковић, и додао да је потребно посебно заштити дјецу јер су за њих ово веома велике трауме.

“Цјелокупно становништво било је у стању шока, у стању кошмара”, рекао је Новаковић.

Новаковић је нагласио да се трауме код дјеце, узроковане поплавом и њеним посљедицама морају пажљиво посматрати и пратити.

Улазак у Семберска села Јелаз и Велино село забрањено је да би се максимално заштитило здравље становника, кажу стручњаци.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Игy

24.05.2014 10:29

Добро је па је Сабац спасен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.05.2014 15:10

Имамо цивилну заститу нема је Америка,лопата немају а о цамцима и пумпама могу само сањати,али сто пију пиво и сљиву

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.05.2014 16:43

Цивилна застита у Бијељини је криминално организована. Да није јадно и тузно било би смјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

24.05.2014 17:04

незнам ста цека кпмплетна Босна тј све нације МОРА СЕ ПОМОЦИ ДА БЈЕЉИНА ОЗИВИ АЛО ЉУДИ ТО СУ НОГЕ ЦЈЕЛЕ БОСНЕ КАКО НЕСАТАТЕ ТОЈЕ ЈЕДИНО БОГАСТВО КОЈЕ ЈЕ ОСТАЛО У БОСНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

24.05.2014 18:56

Оно сто је Тито направио ви не мозете ни окрецити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

24.05.2014 21:07

Све се ово може брзо санирати и обновити само кад би паре отишле тамо гдје треба да оду.Нажалост и на штету свих нас,већина пара ће залутати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гого

25.05.2014 09:55

Цивилна застита у Бијељини је показала да је тотално неорганизована и послије овога под хитно довести нове људе који це знати како се ради у оваквим ситусцијама!Назалост, неки појединци висе су уцинили у организацији и помоци од људи из цивилне застите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тополовац

25.05.2014 14:48

Радови на савском насипу Тополовац изводе се на дионици од 50 метара и трају око 6 мјесеци, бице заврсени до краја године. Ако узмемо у обзир да је дузина насипа око 50 км само на подруцју Семберије, моземо да будемо задовољни јер це на санацији насипа бити посла и за насе унуке. Мисле политицари и на насе наследнике.

ОДГОВОРИТЕ