Војска Републике Српске је искључиво узвраћала на ватру

Замјеник некадашње Илиџанске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ Никола Мијатовић изјавио је у Хашком трибуналу да нико у ВРС-у није имао намјеру да терорише становништво у Сарајеву, те поновио исказ претходних свједока да је Војска Српске искључиво узвраћала на ватру муслиманских снага која је долазила из града.

Република Српска 23.05.2014 | 18:42
Војска Републике Српске је искључиво узвраћала на ватру

Мијатовић је, свједочећи у одбрану генерала Ратка Младића, рекао да је стално било на снази наређење да ВРС поштује женевске конвенције.

Свједок је прецизирао да је такозвана Армија БиХ често пуцала из близине цивилних објеката и положаја Унпрофора да би испровоцирала одговор ВРС-а по њима. Муслиманске снаге су користиле и школе за
производњу муниције.

На навод оптужнице да је ВРС цивилима у Сарајеву ускраћивала струју и воду, користећи то као средство рата, Мијатовић је рекао да је, у најмање једном случају, трафо-станицу на Илиџи артиљеријском ватром
уништила такозвана Армија БиХ, а затим лажно оптужила Србе.

"Уз сва наша оруђа били су посматрачи Унпрофора. Ми смо им рекли да њих питају да ли смо дјеловали... То је била једна у низу лажних оптужби муслиманске војске", рекао је Мијатовић.

Свједок је потврдио да је његова јединица користила "модификоване авио-бомбе" усљед недостатка артиљеријске муниције, али је негирао навод оптужнице да су те бомбе биле потпуно непрецизне и да су насумце испаљиване на град, при чему су страдали цивили.

Он је напоменуо да су модификоване бомбе биле прецизне, као навођени пројектили.

У писаној изјави уведеној у спис, Мијатовић је тврдио је и да је такозвана Армија БиХ одговорна за више експлозија у центру Сарајева, у којима је страдало много цивила, укључујући и на пијаци Маркале.

Идентичну изјаву свједок је раније дао на одвојеном суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Сљедећег свједока Младићева одбрана пред судије ће извести у понедјељак, 26. маја.

Коментари / 0

Оставите коментар