Намјештај и подови из РС по нижим цијенама

Дрвопрерађивачи из РС имају капацитете да, уз подршку институција, произведу готово све потребне количине намјештаја, столарије, подова и других производа од дрвета, а који су уништени у катастрофалним поплавама које су задесиле ово подручје.

Република Српска 22.05.2014 | 22:00
Намјештај и подови из РС по нижим цијенама

Ти производи би, према неким најавама, на тржишту могли бити понуђени по најнижим цијенама, а све како би било што је могуће више олакшано катастрофом погођеном народу.

Наиме, велику улогу у свему томе требало би да одигра и Јавно предузеће "Шуме РС", које би требало да обезбиједи довољне количине сировина, како би дрвопрерађивачи могли испунити ове планове.

Ипак, неки од дрвопрерађивача кажу да већ сада немају сировина на лагеру, те да их нико још није контактирао по питању производње за потребе угроженог становништва.

Никола Вукелић, власник Дрвне индустрије "Вукелић", рекао је да би дрвопрерађивачи могли испоручити довољне количине сировине фабрикама намјештаја уколико би добили довољне количине сировина од "Шума РС", којих, како је рекао, засад нема. Он је истакао да у својим погонима има сушаре које су међу највећима у РС и да су ти капацитети слободни, али да га досад нико није контактирао по овом питању.

"Нико не зове, не знам шта се чека. Ми можемо прорезати колико год треба трупаца, огромне количине јеловине осушити за седам дана, правити бродски под, плоче за столове и друго", рекао је Вукелић.

Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС, рекао је да је Удружење са свим чланицама спремно да се укључи у санирање посљедица катастрофалних поплава.

"Предложили смо да се санирање штете на објектима у поплавама захваћеним подручјима врши на конкурентан начин производима дрвопрерађивачке индустрије и индустрије намјештаја из РС", казао је Шиник и додао да се ту мисли прије свега на све врсте намјештаја, грађевинску столарију, подове, паркете и друге материјале од дрвета.

Он је казао да ће се укључивањем дрвопрерађивачке и индустрије намјештаја из РС у санирање посљедица поплава повећати обим производње у шумарству, преради дрвета и производњи намјештаја и додатно запослити око двије хиљаде радника.

"Фирме су спремне да се укључе и да се по неким конкурентним цијенама изврши опремање тих објеката који су оштећени у поплавама", истиче Шиник и додаје да се процјењује да би се у највећој мјери могло извршити опремање домаћим производима, с обзиром на то да ова индустрија све више напредује.

У Јавном предузећу "Шуме РС" казали су да су укључени у активности на пружању помоћи угроженим подручјима. Додају да је због обилних падавина, и прије поплава, процес производње био отежан, јер је настала велика штета на шумским путевима, па се сада ради на снимању штете.

"Санација се врши на шумским камионским путевима да би се нормализовала производња и могле обезбиједити уговором дефинисане количине купцима", казали су у ЈП "Шуме РС".

Према њиховим ријечима, они сву сировину, изузев оне за коју не постоје купци у РС, испоручују домаћим дрвопрерађивачима, наглашавајући да ће тако бити и убудуће, уз мишљење да неће бити проблема у вези са снабдијевањем.

Иначе, Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, састао се у уторак са дрвопрерађивачима из РС и истакао да су дрвопрерађивачи спремни да помогну. Он је тада напоменуо и да ће дрвопрерађивачи на тржишту РС своје производе понудити по најнижим цијенама, али и да ће Министарство ставити све капацитете у функцију дрвопрерађивача.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дејан.пд

22.05.2014 20:30

Е сад да власт нíје "проклета" па да се некако хоће одрећи ПДВ-а, било би то још повóљније,али о томе нико не прича. Треба Уредбом привремено на 6 мјесеци увести нулту стопу на градјевински материјал, воду, бијели хљеб, пелене, храну за бебе,... Чињеница је да сви помажу осим власти како на републичком тако и на државном нивоу. Мтел је 5.ти дан након почетка катастрофе омогућио фб гратис, а влада РС је један од сувласника, она је само тразила број за помоћ. Такодје, кад је 70% територије било под водом премијер каже нису испуњени услови,није Требиње поплављено!? извршна власт је све у оваквим ситуацијама, ту се види њихова организација, способност, компетентност, дораслост...а они су на том испиту, најтежем за народ дефинитивно пали. У Хрватској, чланици ЕУ кад је поплавило три општине, влада је одмах други дан прогласила катастрофу, дакле на територији цијеле државе! Треба бити човјек кад је најпотребније, народ је то показао најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

22.05.2014 21:40

Заиста за сваку похвалу је исказана добра воља дрвапрерадјиваца да изадју у сусрет испаценом и намуценом народу. Медјутим, ста ти исти дрвопрерадјиваци цекају, засто своје људство и механизацију нису ставили на располагење кризним стабовима по опстинама које су захвацене невољама??? Засто сад то Удрузење дрвопрерадјиваца на целу са Лазом не ангазује људство и механизацију па похитају припомоци народу Добоја, Бјељине и осталих, него цекају да им неко поклони сировину па да они испадну добре виле. Господо дрвопрерадјиваци, који сте распрострањени по цитавој Републици и има вас преко 400. дајте свој допринос не само обецањима, него конкретизујте ствари и у акцију на црлу са Лазом и Привредном комором...

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

22.05.2014 23:03

дејане ...несери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор за @ннн

23.05.2014 23:15

@ннн, ти не знаш о чему причаш. Знаш ли ти уопште каква је механизација на дрвопрерађивачким погонима? Шта, неко треба бренту да ти пренесе или машину за производњу паркета? О чему причаш? Не мора се бити на лицу мјеста да би се помогло. Камиони су свакако ишли, то знам, за развожење прикупљене хуманитарне помоћи, а и давали су многи дрвопрерађивачи хуманитарну помоћ. Како мислиш да се произведу подови и грађа за обнову, ако радници на пиланама и столаријама оду чистити блато? Осим тога, не може послодавац послати неког радника квалификованог за одређено мјесто, ван његових радних задужења. Тај радник може отићи по својој слободној вољи да помаже у рашчишћавању, али не може га послати послодавац, јер можда радник то не жели. И не поклања им нико сировину, нити ће, него ће се потрудити да сировине има више за домаће дрвопрерађиваче, како би могли више произвести. Ето, толико о твом читању и разумијевању прочитаног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.05.2014 13:01

Дајте људи да се помогне људима који су све изгубили пустите сад празне приче ,суме РС су доста нахапале себи дајте мало и овим људима сто су све изгубили

ОДГОВОРИТЕ