Обиљежавање годишњице страдања Срба у Јошаници

Дводневном манифестацијом "Мајско сјећање на јошаничко страдање", Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Фоча обиљежиће 22 године од злочина у Јошаници, који се догодио на Никољдан - 19. децембра 1992. године.

Република Српска 23.05.2014 | 12:25
Обиљежавање годишњице страдања Срба у Јошаници

Задушно предвечерје код централног споменика у Фочи заказано је за сутра у 19.00 часова, програмом обиљежавања предвиђено је извођење драмског приказа "Тражим правду за невине жртве", а у наставку духовно вече на којем ће 56 мјеста остати празно, са упаљеним свијећама, симболизујући жртве злочина.

У недјељу, 25. маја, биће организовано задушно ходочашће од централног споменика у Фочи до споменика у јошаничком засеоку Хоџићи.

Планинари, спортисти и остали грађани кренуће из Фоче у 7.30 часова и препјешачиће 13 километара до Јошанице, саопштено је из општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Парастос ће бити служен у 12.00 часова код споменика у Хоџићима.

Сјећање на јошаничко страдање традиционално се организује уз "Љетни Никољдан", пошто у децембру то не дозвољавају временски услови.

У нападу муслиманске војске из Горажда на села фочанске Мјесне заједница Јошаница, на Никољдан 1992. године на свиреп начин је убијено 56 мјештана, међу којима је било много дјеце, жена и старих, а готово сва села су попаљена.

Тужилаштво БиХ, којем је овај случај прослијеђен од тужилаштва у Требињу, још није подигло оптужнице против одговорних за једно од највећих страдања Срба у протеклом рату.

Коментари / 0

Оставите коментар