Оптужница за привредни криминал

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу у предмету против Маринка Бешлића и других, којом је обухваћено укупно 29 лица и предузећа из више градова у БиХ, оптужених за прање новца и вишемилионске утаје за које су оштећени буџет и грађани БиХ.

Босна и Херцеговина 23.05.2014 | 15:14
Оптужница за привредни криминал

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против 14 физичких лица и 15 правних лица - предузећа, са подручја Посушја, Цазина, Прњавора и Томиславграда, која их терети за кривична дјела прања новца.

Наведена лица се у 22 тачке оптужнице терете да су, дјелујући међусобно и у договору са оптуженим Бешлићем, званим Биличић, и правним лицима - предузећима "Бешлић" Посушје и "Марјан-комерц" Посушје, те у међусобним пословним односима између различитих физичких и правних лица, током 2004. и 2005. године, вршили фиктивни промет робе, са намјером прања новца и утаје пореза.

У међусобним незаконитим и фиктивним трансакцијама, у износима од 160.000 КМ до 2.000.000 КМ, реализованим између оптужених правних и физичких лица, извршено је прање новца у износу од око 21,7 милиона КМ, те утаја пореза од око 3,6 милиона КМ, за које су оштећени буџет и грађани БиХ.

Ово је једна од најобимнијих оптужница за прање новца и пореску утају у постдејтонској БиХ, а учињена кривична дјела описана су у 22 тачке оптужнице, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Уз оптужницу је достављен обиман доказни материјал у чак 26 регистратора са више од 1.000 доказних материјала и финансијске документације којом се доказују учињена кривична дјела.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама и агенцијама за провођење закона у БиХ, наставља активности на откривању и процесуирању финансијског криминала, којим се наноси штета буџету и грађанима БиХ.

Оптужницом су, осим Бешлића, оптужени Рифет Шепић, Идита Пушкар, Сафет Пушкар, Мијо Бегић, Биљана Бегић, Вељко Лончар, Марио Чутура, Екрем Пушкар, Хакија Халкић, Ирфан Мулалић, Ђорђе Тривуновић и Марко Шарац.

Када је ријеч о правним лицима оптужницом су обухваћени "Бешлић" Посушје, "Марјан-комерц" Посушје, "Лаки трејд" Цазин, "Пушкар ко", Цазин, "Стиротерм " Цазин, "Кролим" Цазин, "Ида комерц" Цазин, "Фемис" Посушје, "Вокел" Посушје, "Мо техно" Мостар, "1-Црни" Цазин, "Халко" Цазин, "Топ 25. мај" Цазин, "Комерц-мали" Прњавор, "Промет Шарац" Томиславград.

Оптужница је, уз доказни материјал, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Баја

23.05.2014 06:56

Је ли Баја први на оптузници и његови кумови и пријатељи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуни

23.05.2014 09:46

Зато људи који поштено раде имају редовне комтроле и тражи се длака у јајету само да би се казнили. Мени дошли у контролу пдв-а , нашли за 5 год. грешку од 120 КМ и онда ми прикачио још нешто што не смије и не може , сад ћу да их тужим чим стигне ријешење . Не може инспектор тумачити закон како он хоће. Овај вокел се шири на све стране , па луд види да нису чиста посла. Како може неко да утаји милионе, па то више и бабе знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

23.05.2014 10:16

Кад ће ово Тужилаштво мало прочешљати фирме тајкуна блиских Баји? Није ваљда да нема кандидата за мало веће истраге???

ОДГОВОРИТЕ
Name

јозо

30.09.2015 10:54

Сад господа основала удругу лопова посушја... господарственици

ОДГОВОРИТЕ