Добој – некада град, а данас…

Из којег год путног правца ових дана, након катастрофалне поплаве,уђете у Добој прво на што наиђете су хрпе шута и најразноврснијег смећа, али и нажалост, и људска мука, страх од недостатка основних животних намирница и стрепња од болести.

Република Српска 22.05.2014 | 13:29
 Добој – некада град, а данас…

Добојлије прво што кажу, осмог дана послије поплава, јест да је овдје некада био град, а сада само тек назнаке да се на овом мјесту живјело и функционирало нормално. Добро би дошао и вјетар да бар помете прашину и одагна воњ све муке која се уселила у овај град.

Мара Стојановић пита се како ће ових дана након поплава кренути даље.

Сјећа се мале баште марљиво засијање раним повртним културама, а сада гледа простор потпуно поваљан муљем, као гробнице у којима је сахрањен људски труд, напор и зној.

У граду на све стране има разноразног отпада, згрнутог тек онако, на гомиле, и прашине која је прекрила град након повлачења воде.

Свуда около наноси муља, а понегдје и водени џепови који су остали иза великог поводња. И у подрумима многих станова задржала се мутна ријечна вода.

Испред свих градских установа огромне количине смећа, фасцикли документације, архивских докумената и кеса у које се ко зна шта све баца.

Около људи с хигијенским маскама на лицу, али и многи без икаквих заштитних средстава иако се најављује дезинфекција како би се отклонила опасност од болести, које увијек иду као пратилац великих људских несрећа.

У градској језгри Добоја не функционишу ни банке, ни трговине, не раде предузећа, готово ништа изузев, на неколико мјеста, пунктови за дистрибуцију основних животних намирница.

И даље је највећа потреба да питком водом, струје још нема у свим дијеловима града, а огромне количине кабастог смећа, поплављеног намјештаја, гардеробе и свега што је вода уништила још  се споро одвозе.

Добој је практично раскућен град, бар када су у питању први, па понегдје и други спратови кућа, а сви пословни објекти који су били смјештени у приземљу су као такви више не постоје.

Људска мука је огромна, многима је ово други или трећи почетак од нуле.

Драго Тадић прича да нема поново ништа. У рату је избјегао и у граду на Босни имао кућу у  приградском насељу Баре.

Данас је од тога остало сјећање да је имао колико-толико нормалан живот.

’’Са 64 године тешко да имам снаге да почињем испочетка’’, огорчен је Тадић.

Голи, мокри зидови и уништено покућство подсјећају да је у ову приземну кућу ријечни талас ушао у моменту и уништио све.

Добојлијама помажу комшије из сусједних општина, не пита се ко се како зове и које је вјере, код тих „комшија“ се врши и набавка свега што им је Добојлијама потребно, а ових дана посебно се траже рукавице, чизме, санитарије, свијеће, лампе.

Оно што је најгоре град мора бити темељно опран прије било какве дезинфекције, али, да парадокс буде већи и добојски „Водовод“ муку мучи с водом.

Техничке екипе овог предузећа су даноноћно на терену да би осигурале основни предуслов за чишћење града.

Бараке у којима је био смјештен добојски „Водовод“ изгледају језиво, без прозора, с видљивим посљедицама поплаве на сваком кораку.

У просторијама лабораторије у којима се испитивала исправност воде сада плови муљ и блато с којима се боре запослени.

Идентично је и у другим фирмама и како сада ствари стоје нешто је из ове ситуације замислити да ће те просторе бити могуће вратити у првобитну функцију.

У избјегличким и повратничким насељима у рубним дијеловима града исте слике као и у самом граду. С тим што је сиротиња већа и нико не види краја избјегличком животу и патњама.

Мара Стојановић пита се како ће ових дана након поплава кренути даље.

Сјећа се мале баште марљиво засијање раним повртним културама, а сада гледа простор потпуно поваљан муљем, као гробнице у којима је сахрањен људски труд, напор и зној.

Уз саму Босну из сјеверног правца Добоја некадашње њиве претворене су у аде са шљунком, које подсјећају да је ријека ту, прије који дан, изгледала као море.

Вода се повукла и са собом понијела и земљу и оно што је било на њој.

У Добоју не раде школе, матуранти не славе крај школовања уз пјесму, већ лопатама покушавају вратити некадашњи живот.

Не раде ни вртићи, а дјеца иду с родитељима и с хигијенским маскама на лицу у редове за хуманитарну помоћ.

Добојем се осјети тежак задах мемле који се увлачи у носнице. Зато и кажу да би бар добродошао и вјетар, да макар помете прашину и одагна воњ све муке која се уселила у овај град.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рт

22.05.2014 21:28

Гдје је власт гдје је та Република Српска? Нема ницега из Бања Луке сакрили се у мисју рупу,наси паметни политицари.Јој како их треба отрести лоповцине невидјене,профитери немилосрдни.Дрзава нема робне резерве покрадене све продано лоповима. Дрзава нема ни две лопате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

23.05.2014 20:07

Био,јесте и бице град.Град цасних и постених људи.Град толеранције и сузивота.Град разумјевања и гостопримства.Хоцу вјеровати да це добри људи помоци да се обнови Добој.Срце Босне поносне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мандо

23.05.2014 20:34

Не дајте се, Добојлије, Бијељинци, Шамчани! Има још добрих људи на овом свијету који ће вам помоћи да станете на ноге. Маните се власти, она никоме није донијела добро осим себи самој, а обични човјек је за власт само крава музара.

ОДГОВОРИТЕ