Сјећање на страдање 12 беба

Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје "Живот" у центру Бањалуке, данас су обиљежене 22 године од смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру, које су умрле због недостатка кисеоника за инкубаторе.

Република Српска 22.05.2014 | 09:27
 Сјећање на страдање 12 беба

Жељка Тубић, мајка једне од трагично преминулих беба и секретар Удружења "12 беба", рекла је да се данас годишњица смрти 12 беба обиљежава скромно, како и треба, с обзиром на ситуацију у Српској изазвану поплавама. Она је поручила да се никада не смијезаборавити овај злочин.

"Нада нас мајки је да ће, ипак, некад неко за ово да одговара и да се никад више нигдје не понови овако нешто", додала је Тубићева. Она је напоменула да се мајке 12 беба солидаришу са настрадалима у поплавама, свака на свој начин, те додала да је једна од мајки, која живи у Дервишима поред Бањалуке, такође погођена поплавом.

"Ми се организујемо да јој помогнемо колико можемо", каже Тубићева. Она је захвалила предсједнику Републике Српске Милораду Додику који, како каже, и поред ванредне ситуације у земљи није заборавио  мајке 12 беба и послао је вијенац и своје представнике. Савјетник предсједника Републике Српске Душко Ћетковић рекао је да Кабинет и предсједник Републике неће никада заборавити овакво страдање
српског народа. Он је подсјетио да и након 22 године за овај злочин нико није одговарао.

"То је чињеница, нажалост, која је евидентна и због које ћемо сви морати истрајати у томе да се докаже злочин и да се изборимо да злочинци одговарају", рекао је Ћетковић. Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да се прије 22 године десио стравичан злочин умирањем 12 беба због посљедица недостатка кисеоника, који није транспортован због неразумијевања свјетских моћника.

"Тринаеста беба умрла је 13 година послије, док је четрнаеста беба преживјела са тешким посљедицама тог нецивилизацијског, нехуманог и неразумног чина, прије свега тадашње владе БиХ, као и Савјета безбједности, који нису смогли снаге да премосте политиканство и дозволе допрему кисеоника, чиме би дјеца преживјела и данас би имала 22 године", рекао је Митровић.

Он је навео да се ове године, због трагичних дешавања у Српској, овај дан обиљежава симболично, само у присуству мајки и организатора, док ће наредне године то бити учињено како то овај трагичан догађај и заслужује. Вијенац и цвијеће на споменик 12 бањалучких беба данас су, осим мајки трагично страдале дјеце, положили савјетник предсједника Републике Српске Душко Ћетковић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

На Одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта од 22. маја до 19. јуна 1992. године, због недостатка кисеоника, умрло је дванаесторо новорођенчади - шесторица дјечака и шест дјевојчица, углавном прерано рођених. Бебе су у инкубаторе у Бањалуку пребачене из Приједора, Прњавора, Кључа и Дервенте.

Кисеоник није могао да буде достављен из Београда зато што је Савјет безбједности УН забранио летове авиона изнад територије тадашње БиХ.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јагуар

22.05.2014 09:16

Нека бозије правде стићи ће Она свакога . То је једина Правда на овом свијету коју нитко неможе подмитити И слагати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

22.05.2014 09:42

Тешко мој пријатељу, правда је у количини моћи и новца којом силници располажу. Тужна прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

22.05.2014 11:52

Разлог због ког смо пробијали коридор слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан Елкасовиц

22.05.2014 14:39

Моје саучешће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево

22.05.2014 18:41

За ову трагедију нисам знао.лицно за мене као родитеља то је страсан злоцин.дјеца неби требала испаштати због глупости одраслих.моје искрено сауцесце породицама 12 анђелцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

22.05.2014 19:59

Нека им је вјецна слава... Сад би то све момци и цуре били...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војковићи

22.05.2014 21:31

Покој малим душама малим анђелима . Истовремено се питам како је Додик у то вријеме довозио шлепере Ронхила из Србије и продавао у Бања Луци .По томе га знају и као Миле Ронхил

ОДГОВОРИТЕ