На улицама још хиљаде тона смећа

На хиљаде тона смећа још се налази на улицама након катастрофалних поплава које су погодиле БиХ, иако комунална предузећа, самостални привредници и превозници, неуморно већ данима раде на одвозу отпада из угрожених подручја.

Република Српска 22.05.2014 | 07:21
На улицама још хиљаде тона смећа

Најтежа ситуација с отпадом је у Добоју, гдје ће, према свему судећи одвоз смећа трајати још три мјесеца.

У Добоју је тренутно ангажовано 80 великих камиона и десет утоваривача који нон-стоп раде на рашчишћавању отпада, насталог након катастрофалних поплава које су захватиле овај град.

На катастрофално лоше стање с отпадом у граду Добоју јуче су упозоравали и појединци путем друштвених мрежа поставаљући слике великих хрпа отпада из самог центра града. Како кажу, смрад, врућина и влага у овом граду не дозвољавају ни какав-такав, а камоли нормалан живот.

Када је у питању Бањалука, како истичу у ДЕПОТ-у у периоду од 24 сата на депонију је довезен 471 камион пун отпада са преко 1.280 тона смећа и да још пристиже.

"Ситуација с отпадом је под контролом. Санитарне касете на депонији, које су пројектоване за десет година имају капацитет, али ће свакако након ових поплава бити скраћен њихов вијек трајања", рекао је Ново Грујић, директор ЈП ДЕПОТ.

Он истиче да на ову депонију треба да стигне и отпад из Лакташа и Челинца и апелује на грађане да не довозе отпад властитим возилима са приколицом већ да га остављају на пунктовима како се не би стварале непотребне гужве.

И у осталим градовима који су погођени поплавама јуче се радило на одвозу смећа, што је, како упозоравају епидемиолози, приоритетан задатак како би било могуће приступити дезинфекцији и спречавању зараза.

Јања Бојанић, епидемиолог Института за јавно здравство Српске, рекла је да је у РС епидемиолошка ситуација задовољавајућа и да је у овом периоду јако битно механичко чишћење и прање објеката након чега слиједи дезинфекција, дезинсекција и дератизација.

Институт за јавно здравство ангажован је и на чишћењу и епидемиолошком извиђању у Добоју, а у оним просторима гдје је адекватно чишћење завршено почела је и дезинфекција.

Она је рекла да се за Добој планира свеобухватна акција, захваљујући којој би до краја седмице овај град у санитарно-хигијенском погледу могао бити поприлично услован.

Надлежни у Приједору тврде како кабасти отпад, које је становништво нагомилало приликом избацивања из кућа, вози редовно и у континуитету, а за данас најављују још једну велику акцију, сличну оној која је спроведена у уторак.

"У првом маху из кућа и станова грађани уклањају намјештај и материјал који је пропао у поплавама, а сутра имамо још једну велику акцију одвоза, пошто људи првих дана нису изнијели све што је било пострадало", казао је јуче Миленко Ђаковић, замјеник градоначелника Приједора.

На улицама овог града око 500 волонтера помаже становништву у чишћењу и скупљању отпада, као и у расподјели хуманитарне помоћи.

Коментари / 0

Оставите коментар