Клизишта ничу на све стране

Мјештани потопљених подручја санирају штету у својим кућама, али им додатне главобоље задају клизишта која непрестано ничу, те пријете стамбеним објектима, али и путевима.

Када је о ријекама ријеч, ситуација се у већини локалних заједница стабилизује, изузев општине Доњи Жабар, гдје се стање на терену погоршало јер је вода нарасла из необјашњивих разлога, а прије тога је била у опадању.

Република Српска 21.05.2014 | 20:56
Клизишта ничу на све стране

"У Лончарима у општини Доњи Жабар поплављено је око 300 домаћинстава, ниво воде се повећава, а становништву су хитно потребни храна, вода и лијекови, као и чамци за евакуацију", истичу у општинској Цивилној заштити.

Док надлежни спасавају Доњи Жабар, у Добоју, једном од градова са највећом штетом, настављено је испумпавање воде из подрумских и приземних простора поплављених објеката.
Активно се у Добоју ради на чишћењу града који је и даље у блату, а хуманитарна помоћ се дијели на око 35 пунктова.

У Добоју је потребна помоћ у батеријама за мобилне телефоне. Фиксна телефонија је у прекиду, струје нема, у употреби је само техничка вода, а од прексиноћ су на снази појачане мјере безбједности.

Горан Ðурковић, начелник ЦЈБ Добој, рекао је да је безбједносна ситуација у овом граду задовољавајућа, а Јасмин Комић, министар науке и технологије РС, изјавио је да је слика Добоја застрашујућа и да Влада РС предузима све активности да се живот у овом граду нормализује.

Стање на насипу код Бијељине је стабилно. Водомјерна летва на ријеци Сави код Раче коначно је
"изронила" из ријеке при водостају од 797 центиметара, колико је измјерено јуче ујутру.

"Ријека Сава се повлачи у Семберији и водени стуб у поплављеном подручју је за 10 центиметара нижи у односу на уторак", рекао је јуче Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, додајући да је то први дан како се баве посљедицама поплава, а не растом воде.

На састанку Мићића са директорима основних и средњих школа са подручја овог града договорено је да редовна настава у свим средњим школама на подручју Бијељине почне у понедјељак, 26. маја.

У овом граду и даље велики проблем представља бројна угинула стока на поплављеном подручју уз ријеку Саву, а лешеве уклањају. Радислав Јовичић, министар унутрашњих послова РС, каже да су у Бијељини из неких других центара који нису угрожени поплавама послате додатне полицијске снаге у испомоћ. Додао је да се ситуација у РС полако стабилизује те да су велике посљедице и штета.

"Имамо још доста угрожених подручја. Најугроженији је Шамац, гдје се вода јако споро повлачи из града", навео је Јовичић.

У општини Брод, у ноћи између уторка и сриједе, уочено је неколико пукотина на насипу Брод - Оџак, а већ ујутру су примијећене деформације на другом дијелу одбрамбеног насипа и приступило се рјешавању проблема.

У општини Братунац евидентирано је 126 клизишта, а евакуисано 170 лица. У општини Власеница бројни одрони на путним комуникацијама су и даље један од већих проблема. И у општини Милићи је активно више клизишта, а у општини Сребреница број клизишта стално се повећава те угрожавају путеве.


"Ситуација у Сребреници нормализује се након поплава које су захватиле поједине дијелове ове општине и ради се на рашчишћавању терена, дезинфекцији објеката и отклањању посљедица поплава", рекао је Бего Бектић, члан Општинског штаба Цивилне заштите.

Жељезно Поље, једно од најугроженијих насеља у БиХ у којем је већина кућа нестала усљед клизишта, још је одсјечено од остатка земље, а мјештани кажу да су "доживјели хорор".

Велики број клизишта појавио се и у општинама Угљевик и Шековићи. Клизиште активирано у насељу Косова прекинуло је саобраћај на магистралном путу М17, између Маглаја и Добоја, па је сав саобраћај преусмјерен на обилазни правац Маглај - Шеварлије – Добој.

"Око 1.000 становника изван својих домова, више од 180 клизишта и страшно уништена путна инфраструктура тренутна је слика опћине Завидовићи", изјавио је Суад Омерашевић, начелник ове општине.

Истовремено, више од 200 клизишта је активно на подручју Зворника, а километри локалних путева су уништени или оштећени, док се у 200 кућа не може боравити из безбједносних или функционалних разлога.

Највећи проблем након поплава и у општини Јајце представљају клизишта која угрожавају домаћинства и којих на подручју ове општине има више од 100. И у сарајевској општини Вогошћа се појављује све већи број клизишта од којих су нека, према визуелним осматрањима, високоризична, тако да је, по ријечима стручњака, ситуација алармантна.

Геолошки стручњак Изет Жигић, који тренутно координира тимом за рјешавање проблематике клизишта на подручју општине Тузла, апелује и даље да експерти у овој области добровољно помогну у борби с клизиштима.

На подручју Тузланског кантона до сада је, према прелиминарним подацима, евидентирано 2.556 клизишта која угрожавају 2.795 објеката, а евакуисане су укупно 1.804 особе.

Прелиминарне процјене штете на подручју Тузланског кантона настале усљед поплава и активирањем клизишта процјењују се на износ већи од 500 милиона КМ. Зденко Тадић, директор кантоналне Цивилне заштите, каже да цифра није коначна, а увећава се готово из дана у дан.

"У Кундаковићима, Горњим Кикачима и Ћивића брду највјероватније више нема живота", говори Сабахудин Сакић, предсједник калесијске мјесне заједнице Кикач, уз напомену да је у Кикачима уништено и мезарје.

Живко Будимир, предсједник ФБиХ, обишао је општину Оџак, а посјетио је и локалну болницу која уз велике напоре збрињава болеснике, те јој обезбиједио допремање лијекова, раствора и друге медицинске опреме.

Драматичне информације стижу из Орашја, гдје су се нагомилали проблеми. Волонтерка Анђелка Јовић, која од првог дана помаже суграђанима, каже да хаос изазива најезда комараца.

У Брчком се стање нормализује, а Анто Домић, градоначелник, каже да су затворене већ двије трећине бране која је пропуштала. У општини Шамац евакуација је у потпуности завршена, а слиједи санирање штета.

"Уклањање животиња угинулих у поплавама на подручју општине Шамац у завршној је фази и почиње дезинфекција", рекао је Светозар Евдић, командант Општинског штаба за ванредне ситуације, те додаје да је у граду остало око 1.000 становника који се чамцем снабдијевају водом и храном.
Грађани Шамца су незадовољни и кажу да им треба много тога.

"Људи вапе за хигијенским потрепштинама, чарапама, вешом, стварима за дјецу", поручују они.
Почела је дезинфекција поплављених објеката и у Модричи, као и у бројним осталим општинама гдје су причињене велике штете, а које трпи и сточни фонд.

"Штете од поплава у сектору живинарства у РС биће вишемилионске", изјавио је Небојша Ракић, директор Пословног удружења "Заједница живинара РС" Србац.

И у Бањалуци је настављено чишћење објеката и одвоз отпадног материјала, као и допремање хране, воде за пиће и других средстава.

"Више од 500 грађана Бањалуке и околних села и стотинак припадника Оружаних снага БиХ са 15 војних возила чисти и одвози смеће с подручја града, која су била поплављена", рекао је Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке, а из Бањалучког универзитета саопштавају да око 500 студената и запослених учествује у чишћењу на терену.

Момчило Зељковић, начелник општине Челинац, изјавио је да је градски мост у овом граду оспособљен за саобраћај. Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС, рекла је да се у општини Челинац чисти и ради на санирању посљедица поплава.

Решићева, која је са Надом Тешановић, потпредсједником Владе РС, и Маидом Ибришагић-Хрстић, министром трговине и туризма РС, разговарала са Зељковићем, казала је да су обишли дјечји вртић, школу и дворану те да је све под водом, нефункционално.

Сњежана Рајилић, начелник општине Нови Град, казала је да им је приоритет санација штета, али се истовремено организује више хуманитарних акција.

Воз из Новог Града ка Бихаћу, те воз на релацији Бањалука - Нови Град - Загреб саобраћају од јуче, потврдила је Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза РС.

Иначе, Милорад Додик, предсједник РС, отпутовао је у Русију ради учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, што ће искористити за разговоре о хуманитарним питањима и помоћи коју Републици Српској може да пружи Русија.

Додик је рекао да ће разговарати са руским предсједником Владимиром Путином, од кога ће затражити помоћ за санирање посљедица поплава у РС.

СДС је затражио помоћ од Вјекослава Беванде, предсједавајућег Савјета министара БиХ, и његових замјеника Николе Шпирића и Златка Лагумџије, да хитно донесу одлуку о расподјели средстава буџетске резерве општинама у БиХ угроженим поплавама.

Министарство просвјете и културе РС позвало је руководства свих школа у РС да, у сарадњи са Савјетом родитеља и Наставничким вијећем, донесу одлуку о реализацији планираних екскурзија, школа у природи и излета.

"Школе су обавезне да организују родитељске састанке на којима ће заједно размотрити план путовања и уколико процијене да је безбједно, донијети одлуку о извођењу екскурзије, школе у природи или излета", саопштено је из Министарства.

Заијин Жан, шеф делегације ММФ-а, изразио је задовољство растом наплате доприноса, повећањем уштеда у Фонду ПИО РС и побољшањем структуре пензија, али и забринутост какве ће посљедице на даљи рад Фонда оставити катастрофалне поплаве.

Делегација ММФ-а, коју је предводио Жан, разговарала је у Бањалуци са Младеном Милићем, директором Фонда ПИО РС, у оквиру шестог и седмог прегледа по стендбај аранжману са БиХ.
Милић је изразио задовољство и захвалност начином приступа ММФ-а тренутној ситуацији.

Коментари / 0

Оставите коментар