Унпрофор контролисао дејства артиљерије ВРС

Бивши официр Војске Републике Српске /ВРС/ Душан Шкрба /65/ изјавио је у Хашком трибуналу да је Унпрофор контролисао дејства артиљерије бригаде ВРС-а, којом је командовао, и да никада није добио, ни провео наређење да циља цивиле у Сарајеву, ни возила јавног превоза у граду.

Република Српска 21.05.2014 | 19:15
Унпрофор контролисао дејства артиљерије ВРС

Шкрба је, као свједок у одбрани генерала Ратка Младића /71/, нагласио да је стога било немогуће да ВРС неселективним и насумичним гранатирањем терорише становништво Сарајева, како пише у оптужници против генерала Младића.

"На нашим положајима стално су били посматрачи Унпрофора, који су ту и спавали. Морао сам обавјештавати о дејствима и показивати им тачке са којих је непријатељ дјеловао на нас", рекао је Шкрба.

Према његовим ријечима, бранећи своје положаје и спречавајући пробој такозване Армија БиХ из града, ВРС је ватру отварала искључивло када су животи војника и цивила били угрожени.

Он је напоменуо да су сарајевска бригада и њен артиљеријски дивизион били под сталном артиљеријском ватром муслиманских снага из Сарајева. "Моја јединица никада није напредовала, само се бранила",
рекао је Шкрба.

Свједок је тврдио да српске снаге нису биле одговорне за експлозију гранате испред сарајевске пијаце Маркале од које су, према оптужници, 28. августа 1995. погинуле 43 особе, а рањено 75 грађана.

"У мојој јединици тада није било минобацача од 120 милиметара зато што су сви били измјештени изван круга од 20 километара од Сарајева, у складу са претходним споразумом", наглашава је Шкрба.

Током испитивања Хашког тужилаштва, Шкрба је потврдио да остаје при исказу, датом на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да је током рата настојао да избјегне отварање артиљеријске ватре по цивилним објектима у Сарајеву, као што су школе и болнице.

"Ја сам рођени Сарајлија, знам гдје су ти објекти... Јесмо настојали да избјегнемо та мјеста и мислим да смо 99 одсто у томе успјели", рекао је свједок.

Он је нагласио да је избјегавао да узврати паљбом по цивилним објектима чак и када је такозвана Армија БиХ, из покретних оруђа, пуцала из њихове непосредне близине.

Младићева одбрана сутра ће пред судије извести сљедећег свједока одбране.

Коментари / 0

Оставите коментар