Након поплава пријете клизишта

У Бањалуци, иако је водостај Врбаса у опадању, још је премашена кота редовне одбране од поплава за 60 центиметара, саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

Босна и Херцеговина 21.05.2014 | 10:48
Након поплава пријете клизишта

 

У општини Шамац вода и даље лагано опада. У току дана ће бити настављена асанација терена и одвоз крупног отпада. Хуманитарна помоћ која је стигла дијели се становницима. Уведен је полицијски сат од 22.00 до 6.00 часова.

Јутрос ће бити одржана и сједница Штаба за кризне ситуације.

У општинама Челинац и Лакташи, Костајница и Козарска Дубица и граду Приједору водостаји ријека су у опадању и у току дана биће обављена санација терена.

У општини Језеро водостаји ријека су у опадању, бензинска пумпа и амбуланта су и даље дјелимично заплављене, а Улица 21. новембра је проходна. У мјесту Присоје и даље је активно клизиште. У селу Љољићи активна су два клизишта, а дио приступног пута селу је под водом, због појаве подземних вода.

У општини Нови Град водостај ријеке Сане је у опадању, али и даље су у прекиду путни правци Благај-Витасовци и Благај–Радомировац.

У општини Теслић у току дана ће се обићи клизишта којих има око 150 и приступити рашчишћавању терена тамо гдје је то могуће.

У општини Соколац сутра ће бити настављени радови на заштити кућа угрожених од подземних вода, а и даље је квар на 10 киловолтном далеководу "Жепа-Сјеверско" и три су трафо-станице без напона.

У општини Братунац евидентирано је 126 клизишта, а евакуисано је 170 лица. Блокирани су локални пут Братунац-Дрињача у мјесту Полом и Братунац-Скелани у мјесту Жлијебац. На подручјима која су била обухваћена поплавом и која су угрожена клизиштима врши се достава воде за пиће, пакета са храном и лијекова.

У општини Власеница бројни одрони на путним комуникацијама су и даље један од већих проблема, а повремено долази и до повремених прекида у снабдијевању водом у дијелу општине и у сеоским домаћинствима, те ватрогасци са цистерном врше дистрибуцију воде за пиће.

Клизиште у Малом Зворнику угрозило је стари мост, док је активно још око 200 клизишта. Километри локалних путева су уништени или оштећени, док је 200 кућа у клизиштима и бујицама потпуно уништено или оштећено толико да у њима не може да се борави.

У Мјесној заједници Бошковићи око 40 кућа нису сигурне за живот јер практично тону у земљу. Извршена је евакуација становништва. Такође у мјесним заједницама Малешевић, Андровићи, Кисељак, Јасеница и Каменица има значајан број угрожених објеката из којих су људи евакуисани код фамилије. Укупно евакуисаних лица угрожених клизиштима је 400, а број оштећених и угрожених објеката је 250.

Општини Зворник су неопходне пумпе за извлачење воде и топови за сушење и агрегати.

На подручју општине Лопаре до сада је евидентирано 270 клизишта који су угрозили електро-инсталације, ПТТ инсталације и велики број кућа. Преко 150 кућа је директно угрожено, а преко 250 особа евакуисано. Један мањи дио општине је без напајања електричном енергијом, а екипе ће током дана наставити с радовима на отклањању квара.

И у општини Милићи је активно више клизишта. У току дана биће настављена примјена хигијенско-епидемиолошких мјера. Комисије за процјену штета наставиће са обилазком терена и утврђивањем насталих штета.

У општини Осмаци клизиште је угрозило један стамбени објекат. У појединим мјесним заједницама још увијек немају напајање водом, а ПТТ саобраћај је и даље у прекиду у мјесту Борогово. Екипе ће и данас бити на терену и покушати отклонити квар.

У општини Сребреница број клизишта стално се повећава која угрожавају локалне и некатегорисане путеве. У току дана биће настављена примјена хигијенско-епидемиолошких мјера по пријави грађана.

Велики број клизишта појавио се и у општинама Угљевик и Шековићи.

У саопштењу се наводи да је Европска команда америчких снага НАТО обезбиједила помоћ у опреми у трајно власништво Републичкој управи у врједности од око 700.000 долара. Помоћ данас креће из Италије.

Републичка управа је, преко Министарства безбједности БиХ, прихватила помоћ УСАИД-а која се састоји од четири моторна чамца, одређена контакт особа и чека се долазак истих.

Помоћ из Азербејџана допремљена је на сарајевски аеродром и прослијеђена у касарну Оружаних снага Бутиле ради разврставања. Дио опреме се додјељује Оружаним снагама, а остатак на ентитетске управе цивилне заштите и Одјељење за јавну безбједност Брчко дистрикта.

Коментари / 0

Оставите коментар