Пријетња од зараза, формиран кризни штаб

Ветеринарски факултет Сарајево формирао је кризни штаб и активирао своју ветеринарску службу која делује у саставу Федералне управе цивилне заштите, с обзиром да становништву поплављених подручја прете заразе.

Босна и Херцеговина 20.05.2014 | 11:08
Пријетња од зараза, формиран кризни штаб

Већ од сутра ће стручни тим Ветеринарског факултета, састављен од патолога, микробиолога, инфектолога, вирусолога и епидемиолога обилазити угрожена подручја, контактирати локалне ветеринарске организације и штабове цивилне заштите, извршити увид у стање на терену и предлагати конкретне мере.

Декан Ветеринарског факултета Нихад Фејзић прецизирао је да се прва мера односи на лешеве животиња који морају бити прописано нешкодљиво уклоњени, у јаме, с обзиром на то да капацитети спалионица нису довољније и намењене су малим лешевима (перад, овце...).

Према његовим речима, лабораторије факултета су спремне да изврше све врсте претрага које су потребне у оваквој ситуацији, пренела је Фена.

Стручни тимови ће у наредним данима обићи Немилу, Жељезно и Топчић поље, Завидовиће, Маглај, Добој.

Друга екипа иде у Посавину - Орашје и Оџак и околна места до којих се буде могло доћи, док ће трећа екипа обићи Тузлански кантон - Калесију, Живинице, Кладањ…

Од болести које прете становништву, али и животињама, Фејзић издваја антракс чије поре, којих има у тлу и иначе, су сада расуте свуда. Оне су смртоносне како за животиње, тако и људе и сада су тамо где их никад није било, нити би их требало бити.

Истиче да је хитно потребна вакцинација свих животиња, како би оне биле имуне и како антракс не би пренеле на људе.

Од осталих болести Фејзић упозорава и на ризике од стомачних инфекција како за животиње, тако и људе.

"Прети лепроспироза и друга обољења и ми смо спремни да прискочимо у помоћ. Наша лабораторија бесплатно ће радити све анализе хране и течности која се дистрибуира у угроженим подручјима, посебно у хуманитарним центрима", навео је Фејзић.

Нагли пораст температуре, сматра Фејзић, погодује и болестима које преносе инсекти, између осталих и вирусу Западног Нила.

Коментари / 0

Оставите коментар