Весић: Поплавни талас у Београду у сриједу

"У среду ујутро очекујемо врх воденог таласа у Београду, урадили смо насипе у дужини од око 5 км, бедеми су од 1,20м до 1,60м, што мислим да је довољно да се издржи талас", каже градски менаџер Горан Весић.

Србија 20.05.2014 | 08:17
Весић: Поплавни талас у Београду у сриједу

Он је рекао да, откад је проглашена евакуација, планирано је да се Арена припреми за неку већу евакуацију, а да су данас морали и да отворе и њу.

Они који сада пристижу у Београд стижу у Арену, има још слободних места и то у хали у Крњачи, у хали ФМП у Железнику и у хали Шумице, и то отприлике око 3.000 места, каже Весић.

Он је рекао да је тренутно око 4.000 људи у прихватним центрима, а да је око 12.000 особа прошло кроз тријажу. Он додаје да већи број људи одлази код некога приватно, а не у прихватне центре.

Весић каже да тренутно има углавном свега што је потребно, осим неопходне хране.

"Апелујем да се доносе конзервирана и чврста храна, треба нам храна за бебе и вода, одећа нам није потребна, имамо довољно", каже Весић.

Сви који су смештени у прихватним центрима добијају храну која се кува, имамо договор са студентским центрима", каже Весић.

Он је рекао да има довољно средстава за дезинфекцију.

"Из нашег секретаријата за животну средину су почелли да обрађују колективне центре, због превентиве."

Весић је рекао да ће се Град о евакуисанима бринути колико треба, да ће они бити смештени док се вода не повуче и док се не стекну услови да се врате у Обреновац.

Он је нагласио да стиже помоћ од компанија, и то са свих страна и да су те донације "нешто са чим ћемо моћи да функционишемо док се ти људи не врате".

"Док се вода не повуче није могуће урадити процене штете, прво улази хигијена, па се чисти од животиња терен, ми смо то већ урадили у Лазаревцу, сада смо почели и у Обреновцу, па ће тек после тога ући комисије које ће проценити штету", каже Весић.

"Проблем је што већина тих стамбених објеката није осигурана, тако да ће то бити помало проблем", рекао је Весић.

"Нас као друштво чека анализа како смо организовани и из овога ћемо морати да извучемо поуке, можда да направимо неко Министарство за ванредне ситуације", каже Весић и додај: "Сигурно ће нас чекати добра анализа, из које мора да проистекну неке мере... После дуго времена имамо једну велику друштвену солидарност...То су стотине људи, углавном младих, и ми ту солидарност желимо да држимо...Мислим да тај ентузијазам морамо да искористимо за неке друге ситуације", закључује Весић.

Коментари / 0

Оставите коментар